Více času na podstatné

Na Žofínském fóru se bude hovořit o energetické bezpečnosti Česka

19.02.2018 07:56

Na Žofínském fóru se dnes bude hovořit o energetické bezpečnosti Česka, ale také o energetické situaci a dopadech evropského energetického systému. Účast na konferenci přislíbili ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner nebo předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Dalším tématem konference bude například rozpracování koncepce udržení dlouhodobé těžební schopnosti jako alternativě k naprosté závislosti na zahraničních energetických zdrojích a zranitelnosti v případě nepříznivých vnějších podmínek. Hovořit se bude také o perspektivě dalšího rozvoje jaderné energetiky nebo o dotačních zdrojích na úspory energie.

Podle údajů Energetického regulačního úřadu se v Česku loni vyrobilo zhruba 87 terawatthodin elektřiny, meziročně o 4,5 procenta více. Více než polovina připadala na tepelné elektrárny, necelá třetina na jaderné. Ve vodních elektrárnách se vyrobilo 2,1 procenta elektřiny, v solárních 2,5 procenta, na větrné elektrárny připadalo necelé procento.

Spotřeba elektřiny loni v Česku dosáhla 60,6 terawwatthodiny, v nadcházejících letech a desetiletích má růst. V optimalizovaném scénáři Státní energetické koncepce počítá ministerstvo průmyslu pro rok 2020 s spotřebou 62,08 TWh, pro rok 2040 se 74,07 TWh. Výroba se má pohybovat kolem 90 TWh za rok. Změnit se ale má struktura produkce.

Energetická náročnost českého hospodářství je podle údajů Českého statistického úřadu třetí nejvyšší v EU a představuje dvojnásobek unijního průměru. Za posledních deset let se sice pozvolna snižuje, ale ne tak rychle jako v jiných zemích. Nejvyšší náročnost vykazuje Bulharsko.

 

 

Zdroj: ČTK