Více času na podstatné

Nová aplikace vám pomůže v džungli energetických štítků

15.10.2014 12:58

Nová aplikace pro mobilní telefony ecoGator pomůže spotřebitelům v hledání vhodného spotřebiče přímo v obchodě. Obsahuje inovativní funkci skenování energetického štítku, která spotřebiteli sdělí, zda je vybraný model spotřebiče úsporný. V rámci aplikace si lze rovněž prohlížet seznamy úsporných spotřebičů, mnoho užitečných tipů pro úsporu energie v domácnosti, v aplikaci je poutavý kvíz, úkoly a možnost srovnávat spotřebiče mezi sebou. Aplikace je zdarma, v češtině a je dostupná pro telefony iPhone a Android v příslušných obchodech s aplikacemi.

Domácí spotřebiče a spotřební elektronika jako jsou chladničky, pračky a televizory zodpovídají za cca 50 procent spotřeby elektřiny pro tříčlennou domácnost. Spotřebitelé nicméně mohou snížit spotřebu energie ve svých domácnostech – nahrazení starých domácích spotřebičů energeticky úspornými modely představuje velký potenciál. Například chladnička v energetické třídě A spotřebuje asi o 60 % více elektřiny než srovnatelné zařízení ve třídě A+++. To pro domácnost znamená vyšší náklady až o 500 korun ročně. Spotřebitelé jsou sice na energeticky úsporné spotřebiče připraveni, ale jejich nákup není úplně jednoduchý: dlouhý sběr informací na internetu, složité porovnávání cen, značek, spotřebitelských testů či výběr spotřebiče přímo v obchodě. Zdarma dostupná aplikace ecoGator nyní pomůže spotřebitelům svojí rychlou, jednoduchou a nezávislou funkcí pro asistenci při nákupu. 

 

Aplikace ecoGator je v češtině a je možné ji zdarma stáhnout v těchto verzích:

 

Aplikace obsahuje pravidelně aktualizovaný seznam v současnosti na trhu dostupných energeticky úsporných výrobků, který poskytuje známá a zavedená databáze Úsporné spotřebiče. V aplikaci ecoGator jsou pokryty tyto kategorie výrobků: osvětlení, televizory, pračky, sušičky, chladničky, mrazničky a myčky.

Přímo v obchodě pomůže novátorská funkce skenování. Aplikace ecoGator je první, která dokáže přečíst a zpracovat data z evropských energetických štítků pomocí integrovaného fotoaparátu v chytrém telefonu. Jednoduše namiřte fotoaparát na štítek připevněný ke spotřebiči a informujte se o jeho energetické třídě, vypočítejte roční náklady na energie a vytvořte si svůj osobní seznam sledovaných spotřebičů. To usnadňuje srovnávání a vybírání spotřebičů vystavených v obchodě a také jejich filtrování na základě požadovaných kritérií, jako je hlučnost nebo spotřeba energie.

„Spotřebitelé s aplikací ecoGator mohou ušetřit dvakrát. Výběr zboží se zrychlí a nově zakoupený domácí spotřebič spotřebuje méně energie. Tak jim zbude více času i peněz na jiné aktivity a služby,“ říká Michal Staša. Aplikace ecoGator je hlavním výsledkem evropské spotřebitelské kampaně myEcoNavigator a je zároveň zpřístupněna v deseti evropských zemích. Pro více informací o této kampani a aplikaci prosím navštivte www.ecogator.cz.