Více času na podstatné

Nový tendr na Temelín začne do dvou let, zatím je pět zájemců

19.03.2015 15:06

AVÍZO Nová soutěž na dostavbu jaderných bloků v elektrárně Temelín by mohla začít už v roce 2016, nejpozději v roce 2017. "Letos to nebude, ale pokud bychom chtěli do roku 2019 vybrat dodavatele, budeme muset tendr začít chystat brzy,“ říká v rozhovoru pro HN generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Firma podle něj stále plánuje vybrat toho, kdo nové reaktory za stovky miliard korun dostaví, v letech 2019 nebo 2020. Plán je zatím takový, že ČEZ vytvoří speciální dceřinou společnost, do které převede veškerou dokumentaci a povolení, které zbyly po tendru ukončeném loni na jaře.

Za poslední rok se rozrostl i počet zájemců. Kromě původního tria – francouzské Arevy, ruského Rosatomu (ve spojení s česko-ruskou Škoda JS) a amerického Westinghousu svůj předběžný zájem projevila i korejská společnost KEPCO a v létě se nechal slyšet i čínský vicepremiér, že v případě vypsání tendru by se ho rády zúčastnily i čínské společnosti.

Nejzásadnější pro ČEZ i budoucnost tendru je nyní rozhodnutí vlády o budoucnosti jaderné energetiky v Česku. Stále ještě nebyla schválena aktualizace Státní energetické koncepce. Na tu čeká i Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky. V něm měli ministr financí Andrej Babiš a ministr průmyslu Jan Mládek rozhodnout, kolik bude v Česku jaderných zdrojů, ale hlavně jak budou financovány.

 

Velký rozhovor s Danielem Benešem čtěte v pátečních Hospodářských novinách (rozhovor ZDE)

 

 

Zdroj: iHNED.cz