Více času na podstatné

Občané bude moci konečně třídit odpad i při cestování vlakem

07.05.2015 12:13

Třídit odpad nejen v každé obci, ale nově i na 508 vlakových nádražích po celé ČR, dát práci lidem se zdravotním postižením a přiblížit smysl a užitečnost evropských dotací veřejnosti. To je v kostce obsah projektu, který dnes představil ministr životního prostředí Richard Brabec. 1865 nádob na třídění papíru, plastu, skla, kovů a směsného komunálního odpadu ještě letos nainstaluje chráněná dílna a to v rámci společného projektu MŽP, Národní rady osob se zdravotním postižením, Českých drah a SŽDC.

Na každém koši bude i informační panel připomínající výsledky realizace projektů v Operačním programu Životní prostředí 2007–2013 v ČR a také představí nový Operační program Životní prostředí 2014–2020. Boxy by měly odolat útoku případných vandalů i působení času a mají jednotný design.

Například na pražském hlavním nádraží se ročně sebere 85 tun nevytříděného směsného komunálního odpadu, z toho 58 tun činí odpad, který lidé vyprodukují přímo v budově nádraží. Když se to sečte na 508 nádražích, kde budou boxy postupně umístěny, tak se jedná o stovky tun odpadků, které nyní budou moci cestující třídit.