Více času na podstatné

Obce mají k dispozici příručku pro snížení produkce směsného odpadu

30.10.2017 07:52

Od roku 2024 bude platit zákaz skládkování směsného odpadu. Sdružení Arnika proto vydalo příručku, která obcím radí, jak postupovat. Obce mnohdy nevědí, jak obyvatele přimět k třídění odpadu.

V ČR vyprodukuje každý člověk za rok průměrně 300 kilogramů komunálního odpadu, z toho zhruba 200 kilogramů je směsný odpad. V Rakousku a Německu je toto číslo o stovku nižší.

"Češi ročně vytřídí přibližně 30 procent odpadů. Produkci směsného komunálního odpadu lze snížit, protože tento odpad obsahuje významné množství využitelných surovin. Pro obce je proto ekonomicky výhodnější podpořit třídění surovin než platit vyšší náklady na likvidaci odpadu," uvedl Milan Havel z Arniky.

Od roku 2024 bude platit úplný zákaz skládkování směsného odpadu. Počítá s tím i návrh zákona o odpadech, který připravilo ministerstvo životního prostředí. Zákazu bude předcházet zvýšení poplatků za skládkování, které zaplatí původce odpadu, což je u komunálního odpadu obec.

V odpadech, které ročně vyhodí jedna domácnost, je přibližně 50 kilogramů bioodpadů, 40 kilogramů papíru, 30 kilogramů plastů, 20 kilogramů skla, deset kilogramů kovů, deset kilogramů textilu a tři kilogramy nápojových kartonů. Po jejich vytřídění by se množství směsného odpadu významně snížilo.

"Obce mohou snížení směsného komunálního odpadu dosáhnout pomocí například provázaného systému plateb za svoz podle množství, dostatku nádob na recyklovaný odpad a jednoduchými metodami od podpory domácího nebo komunitního kompostování, snížení produkce bioodpadů z údržby zeleně, až po snížení objemu reklamních materiálů v poštovních schránkách a podpory pití nebalené vody," uvedl Havel.

Tyto metody používají i obce, které letos uspěly v soutěži Odpadový Oskar 2017. Nejlepšího výsledku dosáhla Horní Brusnice z Královéhradeckého kraje s produkcí 34,5 kilogramu směsného odpadu na osobu a rok.

 

Dokument ke stažení:

OH_obci_prirucka_1.pdf