Více času na podstatné

Od roku 2014 bude mít ČR jen osm operačních programů včetně životního prostředí

29.11.2012 08:57

Vláda se včera shodla na efektivnější variantě čerpání evropských peněz. Vymezila osm operačních programů pro roky 2014 až 2020. Návrh zatím neobsahu prioritní osy programu ani samotné návrhy struktury programu. Tyto programy budou rozpracovány řídícími orgány v souladu s příslušnými nařízeními Evropské unie.

Návrh počítá „pouze“ s osmi operačními programy: pěti tématickými, jedním společným pro všechny regiony, jedním pro Prahu a jedním pro technickou pomoc. Největší novinkou, která budoucí soustava operačních programů zaznamená, je existence jednoho společného operačního programu pro regiony (Integrovaný regionální operační program; IROP). Dosud má ČR celkem 17 operačních programů pro čerpání z evropských fondů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bude mít pod svými křídly správu operačního programu s názvem Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Rezort školství bude dohlížet na operační program věnovaný vědě a výzkumu, který ponese název Výzkum, vývoj a vzdělávání. Gestorem operačního programu Doprava bude Ministerstvo dopravy. Operační program Životní prostředí, který se bude zaměřovat na ochranu a zajištění kvalitního a zdravého prostředí, efektivní využívání zdrojů, eliminaci dopadů lidské činnosti na životní prostředí, probude řídit rezort životního prostředí. Operační program Zaměstnanost bude spadat pod Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Další změnou, kterou nová implementační struktura evropských fondů, zaznamená, je snížení počtu operačních programů pro hlavní město. Zatímco od roku 2007 mohou pražští příjemci čerpat unijní dotace prostřednictvím dvojice programů (OP Praha Konkurenceschopnost a OP Praha Adaptabilita), po roce 2013 bude existovat program pouze jeden s názvem Praha – pól růstu ČR, jehož řídícím orgánem bude Magistrát.

Zatím neobsahuje tento návrh prioritní osy programu ani samotné návrhy struktury programu. Tyto programy budou rozpracovány řídícími orgány v souladu s příslušnými nařízeními Evropské unie,“ poznamenal premiér. Intenzivní příprava na přesné struktuře operačních programů může nyní podle ministra Kamila Jankovského začít.

"V tuto chvíli stojíme před situací, kdy čerpání z operačních programů bude jednodušší, protože jich bude méně,“ upřesnil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který návrh předkládal. „Je dobře, že se snižuje počet operačních programů,“ uvedl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Podle ministra Jankovského musí být kladen důraz na důsledné definování priorit. „Součástí cíle Evropské komise je tématická koncentrace,“ zmínil jednu z podmínek. V následujícím období proto podle něj nebude možné celou škálu potřeb České republiky uspokojit. „Proto se soustředíme na infrastrukturu, inovace a instituce a ještě k tomu přidáváme jednu, což souvisí s regiony, tzn. inkluze, sociální začlenění,“ uvedl ministr. „Minulý týden jsme prezentovali na základě pozice EK pracovní verzi, jak jsme pokročili, EK to velice ocenila,“ podotkl ministr.

 

Zdroje: Vláda ČR, EurActiv.cz