Více času na podstatné

Penta podala rozklad letiště Vodochody. ČEZ má nové členy dozorčí rady. Levnější výroba solárních panelů.

27.06.2014 21:14

Letiště Vodochody dnes dopoledne podalo rozklad vůči usnesení ministerstva životní prostředí, které nedávno zrušilo ekologický posudek k rozšíření letiště. "Předložili jsme ministrovi životního prostředí celou řadu důkazů, které potvrzují, že zrušení stanoviska k EIA bylo nezákonné, zmatečné, věcně neodůvodněné a vydané nepříslušným orgánem. Žádáme pana ministra, aby usnesení zrušil a přezkumné řízení zastavil," řekl generální ředitel Letiště Vodochody Martin Kačur. Rozhodnutí ministerstva podle Letiště Vodochody vytváří precedens, který může zásadně ovlivnit mnoho plánovaných staveb. MŽP zrušilo už dříve schválený "ekologický posudek" k rozšíření letiště 13. června. Usnesení vydalo podle své mluvčí Petry Roubíčkové proto, že shledalo závažné vady v už vydaném stanovisku.

 

Spolkový sněm schválil reformu podpory obnovitelných zdrojů

Spolkový sněm, který je dolní komorou německého parlamentu, dnes schválil reformu systému pro podporu ekologické výroby energie. Změny by díky stanovení závazných cílů, omezení podpory a posílení konkurence měly dostat pod kontrolu náklady na výstavbu obnovitelných zdrojů. Reforma však stále potřebuje souhlas horní sněmovny a také Evropské komise. Ta již v pondělí vůči návrhu reformy vznesla některé námitky, což přinutilo Německo uskutečnit na poslední chvílí určité změny. Německá vláda se nicméně odmítá podřídit požadavku komise, aby z placení příspěvků na obnovitelné zdroje osvobodila elektřinu z dovozu. Příspěvek na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny slouží k pokrytí rozdílu mezi tržní cenou elektřiny a cenou garantovanou, kterou se stát zavázal provozovatelům obnovitelných zdrojů vyplácet.

 

ČEZ vyplatí dividendu 40 korun na akcii

Energetický gigant ČEZ vyplatí stejnou dividendu jako v loňském roce, tedy 40 korun na akcii. Akcionáři tak získají celkem 61 procent zisku, což představuje 21,5 miliardy korun. Schválila to valná hromada společnosti. Stát, který je majoritním akcionářem, získá na dividendách 15 miliard korun.

 

ČEZ má nové členy v dozorčí radě

Stát téměř kompletně vyměnil svoje zástupce v dozorčí radě společnosti ČEZ. Vystřídal sedm z osmi členů. Nově jsou v ní mimo jiné první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, první náměstek ministra obrany Jiří Borovec nebo Jiří Tyc, který se podílel na energetickém programu ANO. Mezi dalšími byli do rady zvoleni poradce ministra průmyslu Vladimír Vlk a Petr Blažek z odboru strategie ministerstva financí. Sedmičku nových členů doplňují Lubomír Charvát a Zdeněk Černý. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes, který bude i předsedou. Místopředsedou se stal Jiří Borovec.

 

Levňejší výroba solárních panelů

Nástřik na kadmiu založené sloučenina je v současnosti v solárních používána ke zvýšení efektivity panelů zhruba k 15 procentům. Doktor Jon Major z Liverpoolského Stephensonova institutu pro obnovitelnou energii po sérii experimentů zjistil, že naprosto stejného efektu zvýšení efektivity přes 15 procent lze dosáhnout i za pomoci aplikace chloridu hořečnatého. Ten se získává z mořské vody a doposud byl využíván například při výrobě tofu či sojového mléka, jako vodný roztok k plnění nemrznoucích směsí nebo k výrobě kovového hořčíku. Tím dojde nejen ke snížení nákladů na výrobu z hlediska provozních požadavků, ale také z hlediska materiálové náročnosti – gram chloridu hořečnatého stojí jen 0,001 dolaru, oproti tomu gram dosavadního chloridu kademnatého stojí 0,3 dolaru.

 

 

Zdroj: ČT24, E15, ČeskéNoviny.cz

s/prumysl-a-energetika/stat-vymenil-temer-vsechny-sve-zastupce-v-dozorci-rade-cez-1096977#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink.