Více času na podstatné

Poslanci přijali přísnější pravidla EU pro přepravu odpadu

02.03.2024 06:25

Evropský parlament schválil ve středu 28. února aktualizovaná pravidla a kontrolní opatření pro přepravu odpadu v EU. Poslanci podpořili dohodu s Radou, která má za cíl chránit životní prostředí a lidské zdraví, přispět k oběhovému hospodářství a cílům nulového znečištění. Přísnější podmínky platí zejména pro vývoz plastového odpadu mimo OECD a přepravu odpadu k likvidaci do jiných zemí EU. Zároveň se zavádí opatření pro lepší digitální výměnu informací a spolupráci v prevenci nelegálních zásilek.

 

Co přináší nové nařízení o přepravě odpadů? Pravidla pro vývoz odpadu z EU do třetích zemí budou přísnější. Vývoz plastového odpadu do zemí mimo OECD bude zakázán do dvou a půl roku po vstupu nařízení v platnost, zatímco vývoz do zemí OECD bude podléhat přísnějším podmínkám. Ve vztahu k vývozu odpadů do třetích zemí budou zařízení pro nakládání s odpady v zemích, do kterých budou přepravovány odpady z EU, nově podléhat auditům. Tyto audity mají prokázat environmentálně šetrné nakládání s odpady v daném zařízení.

Po závěrečném hlasování na plenárním zasedání EP bude nyní muset Rada před zveřejněním v Úředním věstníku EU text také formálně schválit. Očekává se, že by mohlo nové nařízení být v Oficiálním věstníku publikováno v květnu nebo červnu 2024.

Přijatý text je zde - https://lnkd.in/gK3zr5iW

Aktuální informace Eurostatu o vývozu odpadů za rok 2022 jsou dostupné zde - https://lnkd.in/eZ-KyiMX

Zdroj: linkedin/Jan Maršák, Ředitel Odboru cirkulární ekonomiky a odpadů (MŽP)