Více času na podstatné

Praha bude hostit prestižní 10. ročník Evropského jaderného fóra

21.05.2015 09:38

Ve dnech 26. a 27. května v kongresovém centrum České národní banky proběhne jubilejní 10. ročník Evropského jaderného fóra (ENEF). Praha se tak na dva dny stane městem s nejvyšší koncentrací světových odborníků na jadernou energetiku i evropských politiků zodpovědných za tuto oblast.

Slavnostního zahájení této prestižní události se osobně ujmou předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka, jeho slovenský protějšek Robert Fico a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič, do jehož portfolia spadá projekt Energetické unie.

Mezi očekávaná hlavní témata fóra patří zejména evropská jaderná bezpečnost, odstavování jaderných elektráren a role jaderné energetiky v Energetické unii.
„Jsem velmi rád, že je to právě Česká republika, která stála u zrodu ENEF, hostí jubilejní desáté zasedání. Jako hostitelská země máme pro diskuze o vývoji jaderné energetiky v EU významné předpoklady. Jsme zemí s rozvinutou průmyslovou základnou, která se může pochlubit dlouholetými zkušenostmi s provozováním jaderných elektráren i kvalitním know-how. Navíc skvěle vyšlo načasování, jelikož jsme jen před několika dny úspěšně schválili aktualizaci Státní energetické koncepce, ve které sehrává jaderná energetika důležitou úlohu,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Hosty fóra budou kromě profesních odborníků, zástupců evropského parlamentu či průmyslu také například Laurent Michel, hlavní zástupce S. Royal pro oblast energetiky, rumunský ministr pro energetiku Andrei Dominic Gerea, Tomasz Tomczykiewicz, polský státní tajemník zodpovědný za energetiku nebo litevský náměstek ministra Aleksandras Spruogis.

Jaderná energie představuje pro řadu členských zemí EU významnou součást energetického mixu a zároveň je pro většinu z nich nejefektivnější cestou k naplnění ambiciózního evropského cíle energetické bezpečnosti a dekarbonizace. Otázky výstavby nových, zajištění provozu stávajících zařízení, financování nových jaderných projektů či problematika jaderné bezpečnosti tak budou jistě jedny z hlavním témat fóra.