Více času na podstatné

Pohled MPO na poplatky za vydobytý nerost

05.11.2014 11:53

Dnes ráno se uskutečnilo jednání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka s ministrem financí Andrejem Babišem. Tématem schůzky, kterou inicioval ministr Jan Mládek, byla potřeba nalézt ekonomicky a sociálně vyvážené nastavení poplatků za vydobytý nerost.

"S panem ministrem jsem podrobně probral problematiku poplatků a shodli jsme se na navýšení poplatků na dvojnásobek oproti roku 2013. Výjimkou z toho jsou poplatky z hlubinné těžby černého uhlí, hlubinné těžby hnědého uhlí a uranu a taktéž ropy a zemního plynu," řekl po jednání mistr průmyslu a obchodu Jan Mládek. 

U všech ostatních těžených komodit tedy dojde k navýšení poplatků na dvojnásobek.

"Naše představa je taková, že by toto ustanovení mělo platit pro druhé pololetí příštího roku, tedy od 1. července roku 2015. V dalších letech byměla být výše poplatků za vydobytý nerost určována vládou formou vládního nařízení. Ministerstvo průmyslu a obchodu připraví v tomto smyslu v krátké době materiál do meziresortního připomínkového řízení a předpokládám, že bychom tento materiál předložili vládě do konce letošního roku. Mým cílem bylo minimalizovat rizika dopadů na zaměstnanost. Proto jsem rád, že pan ministr Andrej Babiš přistoupil na můj návrh a podařilo se nám nalézt skutečně optimální variantu řešení pro všechny zainteresované strany,"uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

 

Dodatečné vyjádření MPO k vyjádření ministra financí A. Babiše:

„Ministra financí jsem dnes seznámil se svou představou o ekonomicky a sociálně citlivém nastavení poplatku za těžbu hnědého uhlí. Podle mého názoru z jednání jasně vyplynulo, že ministr Babiš přijal návrh na dvojnásobek. Pokud po jednání z nějakého důvodu změnil názor, nerozumím tomu. Jsem ale nucen to respektovat,“ konstatoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v reakci na prohlášení ministra Babiše. „Budu o rozdílných pozicích obou resortů informovat premiéra. Následně dokončím materiál, na jehož základě o míře navýšení těžebních poplatků rozhodne vláda,“ doplnil ministr Mládek.

 

Čtěte také:

Spor o těžební poplatky trvá. Mládek a Babiš se na jejich výši neshodli (5.11.2014, E15)

Mládek chce maximálně dvojnásobné zvýšení těžebních poplatků (4.11.2014, E15)Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/mladek-chce-maximalne-dvojnasobne-zvyseni-tezebnich-poplatku-1134347#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/spor-o-tezebni-poplatky-trva-mladek-a-babis-se-na-jejich-vysi-neshodli-1134421#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink