Více času na podstatné

Přerovská sběrna přišla o licenci, opakovaně totiž porušovala zákon o odpadech

08.04.2015 08:58

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Olomouci požádali o odebrání povolení k provozování sběrny v Přerově. Sběrna provozovaná opakovaně vážně porušovala povinnosti stanovené zákonem o odpadech. Krajský úřad Olomouckého kraje na základě žádosti ČIŽP odebral souhlas k provozování zařízení.

Při kontrole sběrny v roce 2012 inspektoři zjistili porušení celkem čtyř ustanovení zákona o odpadech a uložili provozovateli pokutu 26 tisíc korun. Další pochybení zjistili i v roce 2013. „Provozovatel sběrny opět porušil zákon o odpadech. Vykoupil elektromotor z ventilátoru pantografické jednotky, tedy odpad, který měl charakter části průmyslového strojního zařízení. Za to mu inspektoři uložili další pokutu 50 tisíc korun,“ uvedl Erik Geuss, ředitel ČIŽP.

Proti pokutě bylo podáno odvolání, Ministerstvo životního prostředí ho však zamítlo a rozhodnutí ČIŽP potvrdilo. Vzhledem k opakovanému porušení zákona o odpadech požádala ČIŽP Krajský úřad Olomouckého kraje o prověření udělení souhlasu k provozování zařízení. Ten dal inspekci za pravdu a souhlas k provozování zařízení v únoru 2015 odebral.