Více času na podstatné

Připomínky EU: Městské odpadní vody / Kvalita ovzduší / Integrované hospodaření s vodou

20.01.2023 17:53

Evropská komise zveřejnila k připomínkování návrh směrnice přijaté Komisí k pravidlům EU o čištění městských odpadních vod. Zajištění nezávadnosti a bezpečnosti městských odpadních vod je nezbytné pro ochranu veřejného zdraví i životního prostředí. Toto zásadní téma evropské politiky tvoří součást směrnice o čištění městských odpadních vod. Cílem uvedené iniciativy je provést revizi směrnice na základě nedávného hodnocení, v němž bylo zjištěno několik nedostatků, a rovněž s ohledem na řešení nových potřeb společnosti.

 

Evropská komise také zveřejnila k připomínkování návrh směrnice přijaté Komisí k revizi pravidel týkajících se kvality ovzduší. EU stanovuje normy, které mají zabránit zvyšování nadměrné koncentrace znečišťujících látek v ovzduší. V rámci Zelené dohody pro Evropu začala Unie tyto normy revidovat, aby je více sladila s doporučeními Světové zdravotnické organizace. Rovněž chce celkově zlepšit legislativu EU týkající se kvality ovzduší, přičemž vychází ze zkušeností získaných z loňského hodnocení pravidel Unie (tzv. kontroly účelnosti) v této oblasti.

 

Evropská komise dále také zveřejnila k připomínkování návrh směrnice přijaté Komisí kterou se mění směrnice 2000/60/ES, kterou se stanoví rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky, směrnice 2006/118/ES o ochraně podzemních vod před znečištěním a zhoršováním stavu a směrnice 2008/105/ES o normách environmentální kvality v oblasti vodní politiky. Nedávná kontrola účelnosti (hodnocení) dospěla k závěru, že právní předpisy EU týkající se vodohospodářství obecně plní svůj účel. Některé aspekty je však třeba zlepšit – například investice, prováděcí pravidla, začlenění cílů týkajících se vodohospodářství do jiných politik, rizika chemického znečištění, zjednodušení administrativy a digitalizaci. Tato iniciativa se zabývá zjištěními týkajícími se rizik chemického znečištění a právní povinnosti pravidelně přezkoumávat seznamy prioritních látek a látek znečišťujících podzemní vody.