Více času na podstatné

Reace MPO na reportáž ČT "Za zelenou elektřinu podle návrhu zaplatí více ti spořiví"

22.10.2014 08:09

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) odmítá tvrzení analytiků v reportáži o zelené elektřině, kterou Česká televize odvysílala 14. října. Tito analytici tvrdí, že na navrhovaný systém výběru poplatků elektrické energie na podporu obnovitelných zdrojů (OZE) doplatí především spořivé domácnosti, důchodci a osamělí lidé. To je však v rozporu s tím, co už MPO veřejně deklarovalo — že platba na podporu OZE v ceně elektřiny bude nastavena tak, aby domácnosti platily maximálně tolik jako dnes nebo dokonce mohly i ušetřit.

V rámci nového navrhovaného systému budou zákazníci hradit platby na podporu OZE podle velikosti jističe v případě, že půjde o domácnosti. Zároveň je však v zákoně zavedena podmínka, jež bude platit pro všechny zákazníky, a která bude zaručovat, že maximální platba nepřesáhne (za stejné množství odebrané elektřiny jako v dnešním systému) současnou hodnotu. V zákoně je z tohoto důvodu ponechán současný "strop" pro platbu ve výši 495 Kč/MWh.

Z výše uvedeného je tedy zřejmé, že domácnost zaplatí v novém systému při stejné spotřebě maximálně tolik jako dnes. Pokud sníží hodnotu svého jističe (z důvodu jeho současného naddimenzování), pak může taková domácnost platit i méně, než platí dnes. Pokud v jednom domě mají všechny byty stejné jističe, pak budou domácnosti platit stejnou částku. Je tedy jedno, zda jde o čtyřčlennou rodinu nebo o důchodce, který bydlí sám.

Závěrem chce MPO vyjádřit nesouhlas se zástupcem Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který v reportáži tvrdí, že zákon se vyráběl za zavřenými dveřmi. Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci přípravy novely projednávalo s Energetickým regulačním úřadem uvedený návrh na desítkách společných jednání. Zástupci ERÚ byli rovněž přítomni na jednáních, která k novele zákona probíhala na Úřadu vlády. ERÚ tedy dostal možnost se aktivně podílet na tvorbě zákona a ministerstvo se jeho podněty a návrhy vždy snažilo do návrhu novely zapracovat.

 

Reportáž ČT: Za zelenou elektřinu podle návrhu zaplatí více ti spořiví (14.10.2014)

 

Zdroj: MPO