Více času na podstatné

REACH novinky: ECHA zaměřuje pozornost na SVHC látky, biocidy

27.03.2015 11:51

ECHA v roce 2013 spustila akční plán „SVHC Roadmap to 2020“ zaměřený na látky vzbuzující velké obavy, které představují nejvyšší riziko pro životní prostředí ale i lidské zdraví. Ve své nedávno zveřejněné výroční zprávě uvádí, že do konce loňského roku bylo zahrnuto na kandidátský seznam látek (příloha č. XIV nařízení REACH) na 145 látek. Z nich pak 29 bylo zařazeno mezi látky podléhající procesu autorizace. Jelikož si ECHA uvědomuje potencionální nebezpečnost těchto SVHC látek, bude i nadále vyvíjet aktivity vedoucí k identifikaci nových látek a jejich negativních vlastností. Toho chce docílit pomocí nových návrhů harmonizované klasifikace a označování (CLH), anebo prostřednictvím metodiky hodnocení látek. Cílem plánu ECHA je identifikovat veškeré SVHC látky a jejich vložení do přílohy č. XIV nařízení REACH.

Současně také probíhají práce na identifikaci perzistentních, bioakumulativních a toxických látkách (PBT). Zde ovšem ECHA naráží na problémy související s nedostatkem dostupných informací a než budou učiněny závěry, bude nutné realizovat řadu dílčích zkoušek. V současné době ECHA identifikovala 20 PBT, resp. vPvB látek. Dvě z nich budou podléhat autorizaci.

Více: SVHC Roadmap - ZDE

Aktualizace nástroje určeného pro biocidní přípravky
ECHA vydala aktualizace editoru pro tvorbu Souhrnu údajů o přípravku (SPC). Ten byl vytvořen pro účely plnění povinností dle nařízení o biocidních přípravcích (BPR). Umožňuje tvorbu nových SPC dokumentů nebo jejich úpravu. Lze také vytvářet nové verze SPC pro trhy dalších členských států EU. Nástroj bude brzy podporovat všechny jazyky členských států včetně Norska. Nová verze mj. umožňuje import XML souborů a import kompletních SPC souborů generovaných IUCLID. Dále byla aktualizován seznam účinných látek a odstraněny problémy související s kopírováním textu mezi internetovým prohlížečem a MS Wordem.

Více: SPS mauál - ZDE

Nová rozhodnutí výboru pro socioekonomickou analýzu
18. března 2015 proběhlo plenární zasedání Výboru pro socioekonomickou analýzu (SEAC), který přijal dvě konečná stanoviska k návrhům na omezení kadmia a jeho sloučenin v uměleckých barvách a chyrsotilu. Dále bylo dohodnuto omezení amonných solí v izolačních materiálech na bázi celuózy. Ve spolupráci s Výborem pro posuzování rizik (RAC) bylo také zkoumáno 12 žádostí o povolení pro 17 druhů použití trichlorethylenu. Dále pak bylo přijato stanovisko k  harmonizovaným klasifikaci a označování pro šest látek.

Více – Závěry SEAC - ZDE

Závěry RAC - ZDE

Revidovaný pracovní postup pro biocidy
ECHA zveřejnila revizi pracovního postupu vycházejícího z požadavků nařízení pro biocidní látky (BPR). Ten byl schválen na devátém plenárním zasedání výboru pro biocidní látky (BPC). Jeho cílem bylo vyjasnit některé předcházející nedostatky týkajících se odpovědnosti, rolí a lhůt.

Více – Pracovní postup pro schválení účinné látky - ZDE