Více času na podstatné

Revoluce v platbách za elektřinu, průmysl ušetří miliardy

12.03.2015 07:51

V platbách za elektřinu nastane malá revoluce. Nový způsob, který má rozdělit náklady na elektrickou síť mezi zákazníky podle toho, jak ji zatěžují, nyní schvaluje Poslanecká sněmovna, a Energetický regulační úřad (ERÚ) již připravil schéma nových zákaznických tarifů. Nově se většina regulované složky bude počítat u domácností od velikosti jističe a u podniků od rezervovaného příkonu v síti.

U velkých zákazníků je cílem plateb za rezervovanou kapacitu to, aby si firmy zamluvily opravdu jen takovou kapacitu, kterou využívají. Podle studie EGÚ Brno, jež výpočty pro ERÚ prováděla, je totiž dnes u distributorů zasmluvněn dvojnásobek reálného využití. Podle výpočtů EGÚ na novém způsobu plateb ušetří šest z deseti velkoodběratelů. Nejvýhodnější bude nový způsob plateb pro ty firmy, které budou schopné držet stabilní spotřebu bez velkých výkyvů. Jen na poplatku za obnovitelné zdroje má ročně ušetřit čtyři až pět miliard korun.

Nejtvrdší dopady se předpokládají u kombinace relativně velkého jističe a dlouhodobě nízké spotřeby. Do této kategorie spadají například odběrná místa na zahradách, v garážích a na chalupách. Více ZDE

 

Související článek:

Náměstek Šolc: Energetický zákon nijak nesouvisí se změnou tarifů za elektřinu (14.3.2015)

 

 

Zdroj: HN