Více času na podstatné

Seminář ukázal na příležitosti a výzvy v klimatické a energetické politice

12.11.2014 13:26

Europoslanec Pavel Poc na konci minulého týdne V Bruselu uspořádal seminář "Evropská klimatická a energetická politika: příležitosti a výzvy středoevropských a jihoevropských členských států". Akce byla zacílena zejména na nové europoslance, aby jim přiblížila současnou situaci a výzvy v kontextu nových energeticko-klimatických cílů EU k roku 2030. Seminář se zaměřil na konkrétní situaci v jednotlivých zemích střední a východní Evropy. Zaostřeno tak bylo i na Českou republiku.

Pavel Poc k průběhu semináře řekl, že „Z mého pohledu je nejzajímavější, že debata v zemích Visegrádské čtyřky se točí kolem obav spojených s ohrožením konkurenceschopností průmyslu a ekonomických dopadů implementace energeticko-klimatického baličku do roku 2030, což mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Diskuse u nás v ČR se také zaměřuje především tímto směrem, místo aby se více soustředila na přínosy, které mohou přinést například opatření vedoucí ke zvyšování energetické účinnosti.“

Pro Českou republiku totiž stále platí, ze nejlevnější energie je ta, kterou vůbec nespotřebujeme. Zvyšování energetické účinnosti má velký potenciál nejen zde, ale i v ostatních zemích střední a východní Evropy.

„Základní otázka zůstává pořád stejná. Ve výkonově orientované ekonomice, kde kritériem úspěchu je růst nebo raději růst růstu, nemá zdravý rozum ani ochrana životního prostředí bohužel mnoho místa,“ uzavřel Pavel Poc.

 

Dokument ke stažení - podklady k semináři (ANJ):

 

Zdroj: www.pavelpoc.cz