Více času na podstatné

SFŽP: žádosti na výstavbu čističek a vodovodů je možné podávat až do konce června

30.05.2014 08:13

Ministerstvo životního prostředí rozhodlo o prodloužení lhůty pro příjem žádostí v rámci LXI. fázovací výzvy do 30. 6. 2014. Výzva je určena pro projekty zaměřené na podoblast podpory 1.1.1 - Snížení znečištění z komunálních zdrojů a oblast podpory 1.2 - Zlepšení jakosti pitné vody. Tato změna je zveřejněna v podobě dodatku k výzvě. Zároveň potenciální žadatele SFŽP upozorňuje na otázky a odpovědi k LXI. výzvě, které vyvstaly na základě dosavadního příjmu žádostí a které odpovídají na nejčastější dotazy žadatelů.

 

 

Nová Směrnice MŽP o předkládání žádostí a poskytování podpory z OPŽP

Směrnice MŽP č. 6/2014 vstoupila v platnost 27. května 2014. Žadatelé jsou povinni se novou směrnicí řídit při podávání žádostí o podporu od LXIII. výzvy OPŽP a výzev následujících s výjimkou ustanovení přílohy č. 1 - Doklady požadované k rozhodnutí o poskytnutí dotace (resp. přílohy č. 1A a 1B - viz níže) a přílohy č. 2 - Doklady požadované k závěrečnému vyhodnocení akce.

U těchto dvou příloh platí pro příjemce podpory vždy aktuální znění zmíněných dokumentů. Změna pravidel pro vydání RoPD/Smlouvy nebo RoPD (změna)/Dodatku ke Smlouvě se může týkat i žádostí podaných v předchozích výzvách v závislosti na tom, zda tyto žádosti vyhovují stanoveným kritériím. Žadatelé, kterých se změna pravidel týká, budou informováni hromadnými prostředky komunikace.

Hlavním motivem Řídicího orgánu OPŽP pro revizi směrnice MŽP byla změna procesu vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoPD) a následného financování schválených akcí. Dokument poskytuje informaci o základních podmínkách pro vydání RoPD a uvádí postup samotného vydání RoPD v souvislosti s uvedenou změnou procesu. Pro snazší pochopení této změny byl pro příjemce podpory připraven stručný výklad. Dále směrnice obsahuje základní informace o procesu poskytování podpory v rámci OPŽP s tím, že detailnější informace poskytují Závazné pokyny pro žadatele a příjemce v OPŽP (ZPŽP).

Vzhledem ke změně vydávání RoPD byla příloha č. 1 - Doklady požadované k rozhodnutí o poskytnutí dotace rozdělena na část 1A (Doklady požadované k Rozhodnutí o poskytnutí dotace) a 1B (Doklady požadované k vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace/Rozhodnutí o poskytnutí dotace (změna)).

Směrnice MŽP č. 6/2014

 

Změny režimu veřejné podpory platné od července 2014

Z důvodu změn legislativy Evropské unie klesne výše veřejné podpory podle nařízení o blokových výjimkách. Změny se dotkly i pravidel podpory de minimis. SFŽP ČR proto upravila vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace.
Od 1. července 2014 dochází ke snížení výše Regionální veřejné podpory dle pravidel uvedených v novém Obecném nařízení o blokových výjimkách, resp. nově schválené Mapě regionální podpory pro Českou republiku na období 2014 - 2020.

Dále dostála změn i podpora v režimu de minimis a to na základě Nařízení Komise č. 1407/2013 ze dne 18. prosince 2013 o použití článků 107 a 108 Smlouvy o fungování Evropské unie na podporu de minimis s limitem 200 000 EUR za rozhodné období tří účetních let. Změna se týká aplikace pojmu „jeden podnik" z pohledu pravidel podpory de minimis.

Obě problematiky doporučujeme podrobněji nastudovat na www.uohs.cz.

S ohledem na zajištění maximálního využití současných (příznivějších) pravidel ve výše uvedených oblastech veřejné podpory umožní Statní fond životního prostředí ČR (dále jen „SFŽP ČR") vydání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (dále jen „RoPD") ještě před ukončením řízení pro výběr dodavatele, a to na základě posouzení kompletní Zadávací dokumentace tj. včetně projektové dokumentace.

Tuto procesní změnu lze uplatnit u všech typů veřejných zakázek vyjma zakázek malého rozsahu. Kompletně zpracované Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na realizaci předmětu podpory, ve stavu připraveném k vyhlášení veřejné zakázky, je potřeba předložit k posouzení na SFŽP ČR nejpozději do 10. 6. 2014 tak, aby bylo možné na základě posouzení zadávacích dokumentací vydat RoPD ještě před vstupem v platnost nových podmínek vybraných oblastí veřejné podpory. Stávající postup pro přípravu RoPD a jeho vydání po uzavření smlouvy o dílo s dodavatelem je rovněž stále možný.

 

 

Mohlo by Vás zajímat:

Nová tzv. fázovací výzva pro vodohospodářské projekty z OPŽP 2007-2014 – příležitost nebo riziko? (SOVAK ČR)

 

 

Zdroj: SFŽP