Více času na podstatné

SPČR: EU by měla přijmout jen jeden cíl, a to snížení emisí skleníkových plynů

14.10.2014 17:00

Revidovaná strategie musí být více zacílena, počet priorit musí být zredukován. Zastřešujícími cíli musí být růst a konkurenceschopnost, k tomu je třeba investic, digitalizace, inovací, snížení regulatorní zátěže a kvalifikované pracovní síly, uvádí svaz ve svém stanovisku k revizi strategie Evropa 2020.

Svaz uvádí, že tzv. Energeticko-klimatický rámec 2030 musí být vyvážený a nesmí podkopávat průmyslovou konkurenceschopnost. EU by proto měla v rámci 2030 přijmout jen jeden cíl, a to pro snížení emisí skleníkových plynů a tím by se vyhnula stejným problémům s překrýváním a protichůdným působením vícero cílů, jako tomu bylo u energeticko-klimatického rámce 2020. Podle svazu je iniciativa (cíle) „20+20+20“: je od počátku protichůdná. Ze zprávy Evropské komise vyplývá, že EU naplní jen cíl snížení emisí CO2. Opatření v oblasti energetiky a klimatu jsou klasickou ukázkou neprovázanosti evropských politik, protichůdnosti cílů a opatření. Evropa se vydala vlastní cestou, stala se v této oblasti globálním průkopníkem, což se však negativně promítlo do globální konkurenceschopnosti mnoha průmyslových odvětví a obecně celé evropské ekonomiky.

Důležité je také podle svazu zachovat cíl 3 % investic do VaV a inovací, pokud si chce Evropa zachovat konkurenceschopnost. SP ČR prosazuje nejen navýšení veřejných zdrojů pro oblast VaV, ale také usiluje o to, aby firmy v této oblasti viděly svou budoucnost a více do ní investovaly.

 

Dokument ke stažení:

Stanovisko SP ČR k revizi strategie Evropa 2020