Více času na podstatné

Stanovisko MŽP ke Kontrolnímu závěru NKÚ “Peněžní prostředky OPŽP určené na čištění odpadních vod“

04.11.2014 16:37

Vláda projednala dne 3.11.2014 Stanovisko Ministerstva životního prostředí ke Kontrolnímu závěru NKÚ z kontrolní akce č. 13/21 “Peněžní prostředky OPŽP určené na čištění odpadních vod“. Plánovanou kontrolu za roky 2008 až 2013 provedli kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu v období od května do prosince 2013. Se stanoviskem MŽP k výsledkům jejich šetření seznámil vládu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Předmětem kontroly byly peněžní prostředky Operačního programu Životní prostředí určené na čištění odpadních vod. Kontrole bylo podrobeno celkové nastavení implementačního systému a zároveň činnosti MŽP a SFŽP související s administrací, monitorováním a výkonem kontroly projektů financovaných z oblasti podpory 1.1 OPŽP. U příjemců podpory bylo ověřeno dodržování právních předpisů a podmínek stanovených při poskytnutí dotace. Zároveň NKÚ prověřil plnění opatření přijatých MŽP na základě výsledků předcházejících kontrol.

„Schvalovací proces u investičně náročných projektů, kterými projekty v oblasti ochrany a čistění vod bezesporu jsou, vyžaduje mj. zvýšené nároky nejen odborné, ale i časové. Tyto nároky jsou kladeny nejenom na samotné příjemce a kvalitu projektové žádosti, ale i na projektové manažery, kteří tyto projekty hodnotí s cílem podpořit pouze projekty kvalitní, které jsou v souladu s cíli OPŽP. Je nutné zdůraznit, že časově zdlouhavý proces ovlivňuje celá řada externích faktorů, které nelze ovlivnit ze strany SFŽP ČR či MŽP, jako jsou např. složitost projektových dokumentací, výběrové řízení na zhotovitele, neúplné povinné podklady předávané ze strany žadatelů nebo v případě tzv. velkých projektů do procesu vstupuje proces schválení projektů Evropskou komisí.

Nové vedení MŽP a SFŽP ČR přijalo celou řadu akceleračních opatření, týkající se zkrácení administrace projektových žádostí a zkrácení lhůt pro předkládání podkladů pro Rozhodnutí o poskytnutí dotace, včetně zjednodušení administrace a zavedení interních lhůt. Proces vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace ze strany SFŽP ČR maximálně urychluje, je to prioritou. Transparentně byla zavedena a zveřejněna pravidla pro ukončení administrace tzv. „spících“ projektů, tj. eliminujeme držení alokace pro projekty nečinné, rizikové, které blokují financování z OPŽP. V neposlední řadě je nutné podotknout, že došlo k personálnímu navýšení na pozicích projektových a finančních manažerů, odborně byl posílen rovněž odbor veřejnosprávních kontrol,“ hodnotí letošní změny v nastavení OPŽP ředitel SFŽP ČR Petr Valdman.

Všechna opatření, která jsou na MŽP a SFŽP ČR realizována od února letošního roku, mají v případě OPŽP jediný cíl – eliminovat predikovanou ztrátu finančních prostředků a zároveň zajistit řádnou kontrolu vynakládání veřejných prostředků na projekty podporované z fondů EU.

 

Doporučení, která vyplynula z kontrolního závěru NKÚ, byla a jsou postupně realizována takto:

  • V oblasti účinného řízení rizik identifikovaných u MŽP a SFŽP byly provedeny organizační a personální změny ke zlepšení stavu implementace OPŽP. Zároveň se upravily a aktualizovaly hlavní dokumenty a metodiky programu.
  • Pro včasné podchycení nedostatků a rizik se významně zkrátily lhůty pro jejich odhalení. Dále MŽP přijalo nová opatření k provádění kontrolní činnosti.
  • Také byla optimalizována a zefektivněna administrace projektů. MŽP přijalo řadu opatření vedoucích k akceleraci programu. Zefektivnění systému probíhá zaváděním modelu dvoustupňového vydávání Rozhodnutí o poskytnutí dotace (RoPD), přísnějším posuzováním tzv. spících projektů a optimalizací administrativních kapacit (s přihlédnutím k novému programovému období 2014-20).
  • V oblasti zajištění monitoringu příjmů u ukončených projektů tím, že jejich sledování probíhá u všech projektů v ročních intervalech prostřednictvím průběžných provozních monitorovacích zpráv. V případě navýšení skutečného čistého příjmu projektu o více než 10 % z důvodu jiného, než připouštějí podmínky RoPD, bude docházet k přepočtu finanční analýzy a poté finanční mezery. Původně odhadovaná ztráta finančních prostředků pro rok 2014 ve výši cca 13 mld. Kč byla na základě přijatých opatření snížena na méně než 10 mld. Kč.

 

MŽP zpracuje výsledky analýzy vymezených činností mezi MŽP a SFŽP do 31. 12. 2014. a o výsledku bude informovat vládu v termínu do 30. 6. 2015.

 

Související článek:

NKÚ: Přidělování evropských dotací na čištění odpadních vod se vleklo, průměrně trvalo téměř dva a půl roku (12.5.2014)

 

Dokument ke stažení:

Registr kontrolních akcí NKÚ - Kontrolní akce č. 13/21