Více času na podstatné

Třinecké železárny loni dobrovolně poslaly miliony do zlepšení životního prostředí

12.03.2015 11:16

Desetidenní pobyt v Tatrách pro 250 dětí prvního stupně základních škol v Třinci za jeden a půl milionu korun, milion za zametání zaprášených ulic, péče o zeleň a nová výsadba za pět a půl milionu korun, instalace budek pro ohrožený druh skorce vodního, vyčištění koryta a břehů řeky v areálu hutě a další aktivity.

To je výčet jen části činností, které Třinecké železárny loni udělaly pro zlepšení životního prostředí obyvatel. Šlo o závazky, které firma plní v rámci Dobrovolné dohody s Ministerstvem životního prostředí. Dohromady je jich 16 a patří do nich akce, které hutní podnik dělá nad rámec svých zákonných povinností. Všechny byly loni splněny. Letos v nich firma bude pokračovat. Své závazky splnilo také vůči podniku s největší produkcí oceli v ČR Ministerstvo životního prostředí.

„Naší snahou je pečovat o životní prostředí a obyvatele regionu. Dobrovolná dohoda to jen podtrhuje. Snažíme se každý rok nacházet nové možnosti, jak vylepšovat prostředí nejen našim zaměstnancům, ale i lidem, kteří žijí v bezprostředním okolí hutě,“ podotýká generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek. Domnívá se, že dobrovolná dohoda je smysluplným závazkem, nikoliv nepotřebným dokumentem založeným v šuplíku.

Díky ní si děti základních škol v regionu mohou užít čistý vzduch ve slovenských Tatrách a bylo vysbíráno téměř dvě tuny odpadků. Masivně se investuje do odprášení největších provozů, jakými jsou vysoké pece, aglomerace či ocelárny. Investice směřují do nejmodernějších technologií látkových filtrů, které do ovzduší nepropustí i ty nejmenší prachové částice a sníží tak objem prachu nejméně o třetinu současného stavu. Významně se díky tomu zlepší i pracovní prostředí zaměstnanců těchto provozů.

„Máme snahu neustále snižovat spotřebu vstupních surovin, materiálů a energie a produkce odpadů. Maximálně tedy recyklujeme vedlejší produkty výroby a postupně nahrazujeme zastaralá výrobní zařízení moderními s nižší energetickou náročností,“ doplňuje výrobní ředitel Česlav Marek. Firma má od roku 2001 zavedený systém environmentálního řízení.

Ministerstvo se na druhé straně zavázalo například k efektivní a co nejrychlejší administraci projektů z Operačního programu Životní prostředí. MŽP v návaznosti na toto ustanovení prosadilo během jednání s Evropskou komisí podporu pro projekty na sekundární odprášení haly kyslíkové konvertorové ocelárny a odprášení spalin a uzlů na aglomeraci č. 2 Třineckých železáren.

„Dobrovolné dohody s průmyslovými podniky považujeme za velmi užitečný nástroj pro zlepšení kvality ovzduší v oblastech, kde obyvatelé zejména v zimním období dlouhodobě trpí opakovaným překračováním imisních limitů, což zhoršuje kvalitu života nejen dospělých, ale hlavně dětí. Víme, že pokud bude dohoda plněna tak jako dosud, podaří se ve stanovených termínech dosáhnout hlavních investičních záměrů Třineckých železáren. To významně přispěje k zlepšení kvality života jak obyvatel na Třinecku, Jablunkovsku či Česko-Těšínsku, tak i samotných zaměstnanců podniku,“ dodává náměstkyně ministra životního prostředí Berenika Peštová.

Smyslem zmíněné dobrovolné dohody je zavázat obě strany k aktivitám, které povedou k omezení zatížení životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Platí do konce roku 2017.