Více času na podstatné

Většina nových operačních programů je připravena ke schválení, zbývá dořešit dva. OPŽP mezi ně nepatří.

21.02.2015 05:13

AKTUALIZOVÁNO Otázky finální podoby operačních programů a proces jejich schvalování pro programové období 2014-2020 byly předmětem čtvrtečního jednání s Evropskou komisí. Česku se podařilo vyřešit připomínky Komise k šesti novým strukturálním operačním programům, které tak jsou připraveny ke schválení. Několik otázek zbývá vyřešit ještě u dvou programů. Konkrétně jde o operační programy Praha a Technická pomoc, uvedl pro Českou televizi v pátek státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza.

„Jsem ráda, že se nám dnes podařilo Evropskou komisi přesvědčit o tom, že většina programů je připravena ke schválení. Z osmi programů pro nové programové období zbývají pouze dva, ve kterých zůstává k dořešení několik otázek. U zbylých programů nejsou žádná témata, která by mohla blokovat proces schvalování. To považuji za úspěch." uvedla k dnešnímu jednání ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

V rámci jednání zástupci jednotlivých řídicích orgánů představili Evropské komisi stav přípravy jednotlivých operačních programů s důrazem na nedořešené body. Debatovalo se mimo jiné o roli finančních nástrojů v novém programovém období. Česká strana představila systém podpory aglomerací a rozvoj metropolitních oblastí prostřednictvím nástroje integrované územní investice (tzv. ITI – integrated territoral investment). Nový nástroj umožní financovat aktivity z více než jedné prioritní osy jednoho či více operačních programů a realizovat projekty v rámci širšího zázemí města, tedy územní aglomerace. Návrh byl ze strany Evropské komise akceptován. 

Evropská komise se přislíbila vyjádřit do konce února k mechanismu schvalování programů ve vazbě na změnu víceletého finančního rámce EU a s tím souvisejících změn. První výzvy z nového programového období 2014-2020 budou vyhlášeny na jaře 2015. Harmonogram plánovaných výzev jednotlivých operačních programů zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj již v lednu.

Česká republika může v novém programovém období 2014 až 2020 z různých evropských fondů čerpat až 23,83 miliardy eur (652 miliard korun).

 

Harmonogram plánovaných výzev:

 

Čtěte také:

EK má připomínky k OP Technická pomoc a Praha-pól růstu ČR (24.2.2015)