Více času na podstatné

Vítkovice Machinery Group začínají s vývojem lodního motoru na CNG

25.03.2015 10:34

Skupina Vítkovice Machinery Group (VMG) zahajuje vývoj motorů na CNG pro lodní dopravu. Jde o projekt, který je součástí ekologizace dopravních cest v ČR a má být orientován na říční přepravu a turistické lodní trasy v tuzemsku.

"Bavíme se o výletních lodích na přehradách a o říční dopravě, nemáme ambice dostat se na zaoceánskou dopravu," řekl novinářům ředitel dceřiné společnosti Vítkovice Doprava Rodan Broskevič.

„První výstupy z projektu bychom měli mít v roce 2016. Využijeme vlastní výzkumné kapacity i univerzitní pracoviště,“ dodal ředitel Rodan Broskevič. Podle něj se v tuto chvíli již také intenzívně jedná o partnerství se společností z oboru lodní dopravy.

Tento rok uvedla skupina VMG do provozu první lokomotivu pro osobní železniční dopravu v Evropě poháněnou motory na CNG. Jedná se o typ 714 o výkonu 520 kW. Při spotřebě 10,48 kg na 1 mth dokáže lokomotiva urazit vzdálenost 850 km. Lokomotiva jezdí na trase ČD Opava- Hlučín. V tomto odvětví železniční dopravy se vítkovická skupina chystá dále rozvíjet a vyprodukovat více lokomotiv a jiných drážních vozidel poháněných CNG.