Více času na podstatné

Vláda schválila zprávu o životním prostředí a program na úspory energií (program EFEKT)

12.11.2014 15:40

Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec. Ministr uvedl, že pozitivní zprávou je, že v minulém roce se životní prostředí jako celek zlepšovalo a navázalo na pozitivní trendy z posledních let. Jako za zásadní problém ministr označil kvalitu ovzduší. Zásadním problémem jsou domácí topeniště a proto ministerstvo by je rádo masivně vyměnilo za pomoci 9 mld. Kč z operačního programu životní prostředí. Více ke zprávě o stavu ŽP čtěte ZDE.

Vláda dále schválila Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2015. Projekty bude možné přihlásit do 28. února 2015. Výjimkou jsou žádosti o dotaci na Energetická konzultační a informační střediska, které je potřeba připravit ještě do konce letošního roku. Všechny informace, včetně potřebných formulářů a přesného návodu k podání projektů jsou dostupné na portálu www.mpo-efekt.cz. Rozpočet programu EFEKT pro rok 2015 je 30mil. Kč.

 

Zvukový záznam z tiskové konference - ZDE.

 

Vláda také na svém jednání schválila podmínky pro vyhlášení výzev z programů spolufinancovaných z Evropských strukturálních a investičních fondů v programovém období 2014-2020 ještě před jejich schválením ze strany Evropské komise.

„Schválením podmínek pro vyhlašování výzev z programů nového programového období ještě před jejich schválením Evropskou komisí umožňuje zahájit čerpání z nových programů.  Jsme tak o další krok blíže k vypsání prvních výzev. Spuštění prvních výzev předpokládám v prvním čtvrtletí příštího roku,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Mezi kritéria pro zahájení implementace patří například dokončená příprava relevantní legislativy na úrovni Evropské komise, splnění tematických a obecných předběžných podmínek věcně se vážících k podpoře intervencí v rámci vyhlašovaných výzev, příprava a vydání řídicí dokumentace programu i dokumentace pro žadatele a příjemce, ustavení monitorovacího výboru i platformy pro plánování výzev a projednání harmonogram výzev a další.


 

Související článek:

Stav životního prostředí hodnotí ministr Brabec za zlepšující "3"