Více času na podstatné

Východiska aktualizace Státní energetické koncepce ČR a souvisejících strategických dokumentů

13.04.2023 19:13

Dne 12. dubna 2023 schválila vláda ČR Východiska aktualizace Státní energetické koncepce ČR a souvisejících strategických dokumentů, která jsou vodítkem pro zpracování relativních strategických dokumentů.

V rámci Programového prohlášení vlády se vláda ČR zavázala, že do konce roku 2023 bude připravena aktualizace Státní energetické koncepce ČR, a to zejména s ohledem na to, že od jejího schválení v roce 2015 došlo k řadě změn, které je nutné reflektovat. Nutnost aktualizace tohoto dokumentu byla také jedním ze závěrů Vyhodnocení naplňování Státní energetické koncepce ČR, které bylo připraveno na začátku roku 2021. V letošním roce bude také nutné připravit také aktualizaci Politiky ochrany klimatu v ČR, jejíž příprava je v gesci Ministerstva životního prostředí, a aktualizaci Vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu do roku 2030.

V tomto ohledu byl připraven materiál shrnující základní východiska aktualizace Státní energetické koncepce ČR a souvisejících strategických dokumentů. Cílem předložení tohoto dokumentu je snaha o nalezení konsensu na úrovni vlády ČR nad základními tezemi a východisky zmíněných strategických dokumentů a dostatečně zohlednit vývoj a dostupnost nových technologií. Základním východiskem jsou tzv. vrcholové strategické cíle. Těmito vrcholovými strategickými cíli připravované energetické koncepce jsou: i) bezpečnost dodávek; ii) konkurenceschopnost a sociální přijatelnost a iii) udržitelné nakládání s energiemi a udržitelný environmentální rozvoj Tyto vrcholové cíle de facto reflektují tzv. energetické trilema. Kromě nich pak materiál nastiňuje další strategické cíle a východiska v kontextu celoevropských závazků a cílů dekarbonizace energetiky a průmyslu.

Na základě těchto východisek bude v průběhu roku 2023 ucelená aktualizace Státní energetické koncepce ČR, tak bylo možné ji do konce roku 2023 předložit vládě ČR ke schválení. Východiska také budou zohledněna při aktualizaci Vnitrostátního plánu ČR v oblasti energetiky a klimatu a Politice ochrany klimatu ČR.

 

Dokument ke stažení:

Východiska aktualizace Státní energetické koncepce ČR a souvisejících strategických dokumentů [docx, 259 kB]