Více času na podstatné

Vzorová zpráva o kontrole kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie

29.01.2018 18:45

Státní energetická inspekce zveřejnila vzorovou zprávu o kontrole kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie. Její zpracování vyplývá z vyhlášky č. 194/2013 Sb., o kontrole kotlů a rozvodů tepelné energie.

U provozovaných kotlů se jmenovitým výkonem nad 20 kW a příslušných rozvodů tepelné energie je jejich vlastník nebo společenství vlastníků povinen zajistit pravidelnou kontrolu těchto kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie, jejíž výsledkem je písemná zpráva. Tuto kontrolu a zprávu o ní může zpracovat pouze energetický specialista, který je držitelem oprávnění od Ministerstva průmyslu a obchodu ke zpracovávání těchto zpráv.

Pokud se jedná o provozované kotle a příslušné rozvody tepelné energie, které jsou předmětem licence na výrobu tepelné energie a licence na rozvod tepelné energie, provádí jejich kontrolu a následnou zprávu zpracovává držitel této licence.

Rozsah, četnost a způsob provádění kontroly, vzor a obsah zprávy stanovuje vyhláška 194/2013 Sb. Státní energetická inspekce každoročně kontroluje více než 5 % z počtu zpráv vydaných v předcházejícím roce.

Protože mezi energetickými specialisty panují nejasnosti, jak správně tuto zprávu vyplňovat, připravila Státní energetická inspekce doporučení v podobě  vyplněného vzoru této zprávy s doprovodným komentářem k jednotlivým polím ve formě .pdf dokumentu. Zpráva je pak rovněž ke stažení i v editovatelném formátu .doc.

 

Dokument ke stažení: