Více času na podstatné

Zákaz frakování a podzemního zplyňování uhlí navrhují poslanci

05.06.2014 09:45

Skupina poslanců předložila sněmovně návrh novely horního zákona jejíž cílem je rozšíření definovaných technologií, které nelze používat pro průzkum a těžbu zásob nekonvenčního zemního plynu. Zákaz se má týkat technologií hydraulického štěpení hornin tzv. „frakování“ a podzemního zplynování uhlí a to především s ohledem na ochranu podzemních zásob vody, k ochraně krajiny a obyvatel, kteří na dotčených územích žijí.

Poslanci navrhují  vyloučit technologii hydraulického štěpení hornin tzv. „frakování“ pri průzkumu a dobývání nekonvenčního zemního plynu. Tedy plynu, který je vázán v horninách, které je nutné hydralicky rozrušit a uvolnit tím v nich vázaný plyn. Jednoznačné vyloučení této technologie je v především v zájmu ochrany podzemních vod a jejich možné kontaminace.

Poslanci dále navrhjí jednoznačně zakázat při průzkumu a dobývání nekonvečního zemního plynu použití technologie podzemního zplynování uhlí. V ČR máme ložiska uhlí, která jsou v současnými konvenčními způsoby těžby netěžitelná. Většinou se jedná a ložiska ve velkých hloubkách, nad kterými jsou rozsáhlé zásoby podzemní vody. Jediná možnost jek tato ložiska v dnešní době využít je metoda podzemního zplynování uhlí, která sebou přináší v naší geologické struhtuře velká rizika kontaminace podzemních vod.

 

Text navrhovaných změn:

V § 30 se za odstavec 2 vkládá nový odstavec 3, který zní:
Při průzkumu a dobývání nekonvečního zemního plynu, například břidlicového plynu, je zakázáno používání technologie hydraulického štěpení hornin.

V § 30 se za odstavec 3 vkládá nový odstavec 4, který zní:
Při průzkumu a dobývání nekonvenčního zemního plynu je zakázáno používání technologie podzemního zplynování uhlí.

Dosavadní odstavce 3 až 8 se označují jako odstavce 5 až 10.

Čl. l. l. II
Tento zákon nabývá účinnosti prvním dnem druhého kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení

 

Oba dva nově navržené odstavce tedy vylučují použití rizikových technolgií u konkrétních nerostných surovin. Vzhledem k tomu, že současná surovinová politika nepočítá s využitím těchto surovin, resp. Surovin, které je možné získat využitím těchto technologií, je navžen jejich zákaz. A to především s ohledem na ochranu našich podzemních zásob vody, k ochraně naší krajiny a obyvatel, kteří na dotčených územích žijí.

Dále poslanci v důvodové zpávě uvádějí, že státní správa nemá v rukou jednoznačný nástroj pro vyloučení těchto technologií a občané se právem obávají chyb, které již nastaly, v souvislosti s rozhodovacím procesem v rámci správních rozhodnutí.

Zároveň tyto navržené změny podle poslanců nebrání do budoucna využití těchto surovin v případě, nových dobývacích technoliogií, které nebudou tak rizikové ve vztahu k životnímu prostředí a ochraně podzemních vod.

 

Dokumenty ke stažení:

Návrh zákona včetně důvodové zprávy

Platné znění s vyznačením změn

Sněmovní tisk č. 220 jako celek