Novinky

14.07.2014 12:05

Poslanecká sněmovna se zabývá novelou zákona o odpadech. I když právní předpis částečně reaguje na praktické podněty měst a obcí, kvůli poslanecké iniciativě by se do něj během legislativního procesu mohla dostat chyba. A to ustanovení, že rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování komunálních odpadů by mělo zajišťovat Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP). Jak to má MŽP u více než 6 200 měst a obcí v praxi zvládnout, už poslanecký pozměňovací návrh neříká. Více ZDE

 

 

Legislativa odpadového hospodářství bude opět velkým tématem schůzí obou komor parlamentu ČR. Už tento týden v úterý od 14 hodin začne jednání dolní komory parlamentu. Poslanci by měli projednat ve druhém čtení a posléze ve třetím čtení novelu zákona o odpadech, která se podle senátního návrhu prioritně zaměřuje na problematiku sběren a výkupen odpadů. Výbor pro životní prostředí dále navrhuje řadu dalších zásadních oborových změn. Následující týden horní komora parlamentu projedná elektro-odpadovou novela zákona o odpadech, která vzbudila při projednávání v poslanecké sněmovně velkou pozornost právě díky pozměňovacím návrhům.

 

14.07.2014 08:51

Dosavadní právní úprava stanovuje způsob regulace cen a postupy regulace cen na vymezenou dobu, tzv. regulační období, které je pro plynárenství definováno jako pětileté od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2014. Navrhovaná právní úprava prodlužuje regulační období o jeden rok, tedy pokračuje v regulaci v plynárenství a stanovuje podmínky pro regulaci cen v plynárenství na období, které je nově definováno od 1. ledna 2010 do 31. prosince 2015. Regulační vyhláška pro plynárenství upravující IV. regulační období bude vydána bezodkladně po schválení novely energetického zákona tak, aby pravidla regulace měla oporu v novelizovaném energetickém zákoně a platila od 1. ledna 2016. Investičního rozvojový faktor je jediný prvek, který je nově do stávající vyhlášky doplněn. Provozovatelům soustav má poskytnout vhodné pobídky k investiční činnosti zajišťující nepřerušované dodávky energie a bezpečný a spolehlivý provoz soustav. Více ZDE

 

Čtěte také:

Spory mezi úřadem a plynaři ohrožují šance na neruský plyn (15.7.2014, iDNES.cz)

 


 

 

12.07.2014 22:14

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hledá způsob, jak by se mohly kontrolovat domácí zdroje na vytápění. Navrhuje proto znovu upravit zákon o ochraně ovzduší. Na pondělním jednání vlády předloží ministr životního prostředí Richard Brabec analýzu problémů a návrhy, jak by se kontroly mohly provádět. "Ačkoliv je materiál předkládán vládě pro informaci, chceme zahájit diskuzi nad jeho výsledky, neboť je nutné přistoupit k nějakému řešení tíživé situace spojené se spalováním nevhodných materiálů v domácnostech, a tím značnému zatížení životního prostředí," řekla ČTK mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Změně zákona musí podle ní předcházet informační kampaň mezi veřejností, která upozorní na zplodiny a jejich závažné zdravotní dopady. MŽP v analýze například navrhuje předložit úpravu zákona o ochraně ovzduší, který by za jasně definovaných přísných podmínek umožnil v některých problémových případech kontrolu znečištění přímo u zdroje. Prováděla by ji pověřená úřední osoba, například za asistence městské policie a odborníka, a to po důvodném podezření opakovaného porušování zákona. Provozovatel by mohl platit pokutu. Více ZDE

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz

11.07.2014 20:02

Německý parlament dnes s konečnou platností schválil reformu podpory obnovitelných zdrojů energie. Po červnovém souhlasu Spolkového sněmu dnes zákon podpořila i Spolková rada. Podle reformy bude možné ročně rozšířit instalovaný výkon větrných a solárních elektráren v Německu nanejvýš o 2,5 gigawattu. Při překročení této hranice nebudou mít další zařízení nárok na žádnou podporu. I pro elektrárny ve stanoveném limitu by se měla výše provozní podpory proti současnosti snížit.

Zákon také omezuje výjimku z placení "zelené přirážky" na elektřinu, kterou dosud měly firmy s energeticky náročným provozem. Počet zvýhodněných podniků se sníží o čtvrtinu na zhruba 1500. Výše příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů se navíc zvýší z dosavadních 0,05 centu (1,4 haléře) na 0,1 centu (2,8 haléře) za kilowatthodinu elektřiny.

Na základě reformy také začnou "zelenou přirážku" platit i majitelé solárních panelů, kteří spotřebovávají elektřinu, kterou si sami vyrobí. Od letošního prvního srpna budou platit 30 procent z plné výše příspěvku, do roku 2017 by se měl poplatek zvýšit na 40 procent plné výše příspěvku. Osvobozeni budou pouze provozovatelé zařízení, ktzerá mají menší instalovaný výkon než 10 kilowattů.

 

Čtěte také:

Účty za elektřinu už v Německu kvůli přechodu na zelenou energii dávno neodpovídají svému názvu. Letos tvoří 52 procent z faktury daně a poplatky. Vlastní elektřina a služby související s její dopravou se na konečné ceně podílejí ze 48 procent. Ještě před deseti lety byl poměr 40 ku 60 procentům. Trh dnes ovlivňuje jen čtvrtinu nákladů německých domácností. Na téma "Daně a poplatky za zelenou energii ovládly německé účty za elektřinu (14.7.5014)" čtěte více na E15 e na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/dane-a-poplatky-za-zelenou-energii-ovladly-nemecke-ucty-za-elektrinu-1101021#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylinkZDE.

 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz, E15

11.07.2014 08:53

V období od března do června 2014 bylo provedeno inspektory ČIŽP 56 kontrol provozovatelů fotovoltaických elektráren (FVE). Kontroly provozovatelů FVE probíhaly se zaměřením na splnění povinnosti uzavřít smlouvu s jedním z kolektivních systémů (KS) pro zajištění financování předání ke zpracování, využití a odstranění elektroodpadu ze solárních panelů. Povinnost uzavřít smlouvu měli provozovatelé FVE do 30. 6. 2013.

Vzhledem k určitým průtahům, které provázely vydání prováděcího právního předpisu, popř. registrace kolektivních systémů, ČIŽP na základě interního pokynu MŽP tolerovala i uzavření výše uvedené smlouvy i několik měsíců po tomto termínu. Nicméně u provozovatelů FVE, kteří ani v tomto termínu smlouvu neuzavřely, bylo shledáno porušení zákona o odpadech. Za takové porušení hrozí sankce do výše až 50 mil. Kč.

U 22 kontrolovaných subjektů bylo zjištěno, že svou povinnost nesplnily včas, resp. až dodatečně po kontrole ČIŽP, tedy více jak půl roku od zákonného termínu a rok od účinnosti zákona. S těmito subjekty bylo nebo bude následně zahájeno správní řízení o pokutě. Při kontrole 3 provozovatelů FVE ČIŽP nebyly dodány požadované doklady, popř. subjekty přestaly s ČIŽP v rámci prováděné kontroly komunikovat. S těmito bude následně zahájeno správní řízení podle zákona o kontrole, kde těmto subjektům hrozí sankce až do výše 500 tis. Kč.

 

Zdroj: ČIŽP

11.07.2014 08:36

Rozhovor Ukrajinská krize posiluje volání, aby Češi uvažovali o jiném než ruském palivu pro své jaderné elektrárny. Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová v rozhovoru pro ČESKOU POZICI říká, že zejména na palivo pro Jadernou elektrárnu Temelín by bylo vhodné vypsat nové výběrové řízení. Důvody ale vidí někde jinde – kvůli konkurenci se zvyšuje tlak na kvalitu a cenu. V Dukovanech by už Drábová ale ruské palivo neměnila. Více ZDE

 

Mohlo by vás zajímat:

Slovensko možná Rosatomu přihraje garance na jádro. Ruská společnost Rosatom, která chce na západě Slovenska postavit jadernou elektrárnu, se možná přece jen od slovenské vlády dočká garancí pevných výkupních cen, které původně požadovala. Nový slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis je jim na rozdíl od svého předchůdce nakloněn. Záruky by Slovensko přišly na zhruba čtyři miliardy korun ročně. Více na E15 - ZDE.

 

Zdroj: Česká pozice, E15

Foto: Richard CortésČeská pozice

11.07.2014 08:10

Rádi bychom vás pozvali na  semináře  „Kanalizace v obcích po novelizaci zákona“ ... aneb nevíme co teď s odpadní vodou po vyjití novely Vyhlášky 428/2001 Sb., kterou se provádí zákon o vodovodech a kanalizacích, které se uskuteční v termínech:

 

 

 

  • 22.09.2014 - Dům kultury města Ostravy, a.s. ul. 28. října 124/2556, 709 24 Ostrava
  • 23.09.2014 - sídlo firmy ASIO, spol. s r.o., Kšírova 552/45, 619 00 Brno

                     

a to v době  09:00 - 13:00 hod.
Prezence:  08:30 -09:00 hod.

 

 

Přednášející lektor:

  • Legislativní částJUDr. Alena Kliková, Ph.D., právnická fakulta MU Brno, Katedra správní vědy a správního práva, členka Výkladové komise pro vodní právo MZE, členka pracovní komise pro veřejné právo I. legislativní rady vlády,
  • Pohled obceIng. Roman Sládek, ProVenkov, spol. s r.o., dlouholetý zastupitel a starosta města o 10 000 obyvatelích, poradce v oblasti dotací,
  • Technická částIng. Karel Plotěný, ASIO, spol. s r.o., člen CzWA, expert, dlouholetý vedoucí odborné skupiny pro Malé čistírny a odlučovače.

 

V rámci školení se například dozvíte:

  • jak provést aktualizaci Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací,
  • z pohledu obce, která chce řešit v současnosti odvádění odpadních vod, případně chce získat dotaci na tento záměr,
  • jak provozovat a jak se rozhodovat o provozovateli kanalizace,
  • jak by měl vypadat kanalizační řád a jak pak praktické provozování, čistírny nebo více čistíren,
  • jaké ještě máte technické možnosti, když už nevidíte možné reálné řešení.

 

Závazná přihláška (ke stažení zde)

 

V případě naplnění kapacit sálů si pořadatel vyhrazuje možnost odmítnutí přihlášky nebo změny místa přednášek.

Cena: 1 000Kč vč. DPH
Platba převodem na účet (číslo účtu: 2502440101/2600 - jako variabilní symbol prosím uvádějte IČO vaší organizace).

 

S přátelským pozdravem

 

Vratislav Cibula

Oddělení marketingu

ASIO, spol. s r.o. 

www.asio.cz

11.07.2014 07:46

Česko se při dnešním finálním vyjednávání s Evropskou komisí vypořádalo se všemi jejími připomínkami a dohodlo se na způsobu čerpání evropských dotací v následujícím programovém období 2014 až 2020. Podpis Dohody o partnerství, o které se jednalo, bude během letních prázdnin či nejpozději v září. "Dohodli jsme se například na podpoře odpadového hospodářství," informoval po skončení jednání o jeho výsledku první náměstek ministryně pro místní rozvoj Daniel Braun. Zatímco na věcných částech dohody dospěly obě strany k principiálnímu souladu, některé politické otázky nad rámec fondů EU přetrvaly. Týká se to například nesouladu posuzování vlivu na životní prostředí u velkých staveb, takzvaného procesu EIA, s evropskou legislativou. Druhý zmiňovaný problém vyřešil slib ČR, že v roce 2015 vstoupí v platnost nový zákon o EIA a stavební zákon, který rozpory vyřeší. Česko může v období 2014 až 2020 z několika evropských fondů získat až na 22 miliard eur. Více ZDE

 

Čtěte také:

Vláda schválila OPŽP na léta 2014 - 2020, vyjádření EK se očekává v září (10.7.2014)


 

Zdroj: ČeskéNoviny.cz

10.07.2014 13:53

Program Nová zelená úsporám sníží administrativní zátěž pro žadatele a zvýší dotaci na zpracování odborného posudku. Vyšší dotace se rovněž týká již podaných žádostí, úspěšní žadatelé obdrží vyšší podporu na zpracování odborného posudku automaticky.

Ministr životního prostředí Richard Brabec podepsal 8. července dodatek č. 2 ke Směrnici MŽP č. 1/2014, o poskytování finančních prostředků z programu Nová zelená úsporám. Tento dodatek přináší zejména menší administrativní zátěž pro žadatele. Další výraznou změnu představuje navýšení podpory na zpracování odborného posudku pro oblasti podpory A (Snižování energetické náročností stávajících rodinných domů) a C.3 (Instalace solárních termických systémů), které zohledňuje skutečné náklady na jeho zpracování. Níže uvedené změny vyplynuly z výsledků analýzy programu Nová zelená úsporám 2013. Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo potřebné kroky okamžitě přijmout.

Všechny změny se týkají všech žádostí o podporu podaných v rámci programu od 1. 4. 2014, o navýšení podpory tak není nutné žádat samostatně, v případě nároku obdrží žadatel vyšší podporu na zpracování odborného posudku zcela automaticky.

 

Přehled hlavních změn:

  • Zvýšení maximální podpory v oblasti podpory A.4 (Zpracování odborného posudku pro podoblast podpory A.1, A.2 nebo A.3) z původních 10.000 Kč na 20.000 Kč.
  • Zavedení oblasti podpory C.6 (Zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.3), v rámci které je podporováno zpracování odborného posudku pro oblast podpory C.3 (Instalace solárních termických systémů). Maximální výše podpory činí 5.000 Kč.
  • Oblast podpory A.1.2 (A.1.2. Hladina 1, požadavek na splnění hodnoty měrné roční potřeby tepla na vytápění a součinitelů prostupu tepla jednotlivých konstrukcí) se nově otevírá většímu počtu možných žadatelů, kdy se požadavek na splnění maximální měrné roční potřeby tepla na vytápění snížil ze 70 kWh.m-2.rok-1 na 100 kWh.m-2.rok-1. Maximální míra podpory pro tuto oblast zůstala nezměněna a je 30 % ze způsobilých výdajů.
  • Při současném rozšíření celkové vnitřní podlahové plochy např. provedením přístavby, nástavby nebo vestavby bylo zrušeno omezení o maximální rozšiřitelnost celkové vnitřní podlahové plochy o více jak 100 %.

 

Ke snížení administrativní zátěže žadatelů a zrychlení administrace přispějí následující změny:

  • není nutné dokládat doklad o vedení bankovního účtu,
  • není nutné dokládat Průkaz energetické náročnosti budovy (toto však žadatele nezbavuje zákonných povinností ve smyslu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů),
  • podpisy na plné moci nemusí být úředně ověřeny,
  • výpis z katastru nemovitostí může být i starší 90 dní, a to za předpokladu, že údaje v něm jsou stále platné (pomůže zejména v případě převodu žádostí),
  • aby mohla být faktura uznána jako způsobilý výdaj, nemusí již být vystavena přímo na jméno žadatele o dotaci, ale postačí, aby byla vystavena na jakéhokoliv vlastníka/spoluvlastníka nemovitosti, která je předmětem žádosti,
  • doklad o projednání záměru s příslušným stavebním úřadem se nově přikládá až v okamžiku „doložení realizace",
  • jelikož je program financovaný přes státní rozpočet, bylo z procesu administrace žádosti vypuštěno posouzení žádostí Radou SFŽP.

 

Státní fond životního prostředí ČR nabízí bezplatný poradenský servis v rámci činnosti svých 14 krajských pracovišť, prostřednictvím Zelené linky 800 260 500 nebo prostřednictvím e-mailové adresy info@sfzp.cz. Je-li vám cokoli nejasné, nebojte se zeptat. Poradenský servis je tu pro vás.

Dodatek č. 2, směrnici MŽP a její přílohy ve znění dodatku č. 2 naleznete v dokumentech ke stažení .

 

Zdroj: SFŽP

10.07.2014 09:21

Na Výstavišti v Lysé nad Labem bude v pátek 5. září 2014 v rámci výstavy zaměřené na tepelnou techniku slavnostně zahájeno druhé kolo čerpání finančních příspěvků na výměnu kotlů ve Středočeském kraji. Lidé zde budou moci získat veškeré informace pro podání své žádosti o výměnu starého kotle za nový ekologický. Samotný příjem žádostí bude zahájen v pondělí 8. září na Krajském úřadu Středočeského kraje. Na výměnu starých kotlů za nové bude tentokrát k dispozici 80 miliónů korun, což je dvojnásobek oproti kolu prvnímu. V rámci první výzvy na výměnu starého kotle na nový ekologický, která proběhla v roce 2013, zájemci vyčerpali během čtyř dnů celou finanční částku 40 miliónů korun. Uspokojeno bylo 912 podaných žádostí o dotaci. Více ZDE

 

HN: Kanál Dunaj-Odra-Labe se vrací do hry

Podle dnešních Hospodářských noviny Ministerstvo dopravy ČR rozhodlo, že o kanálu Dunaj-Odra-Labe přece jen uvažovat bude. A začalo znovu poptávat několikamilionovou studii, která by projekt zhodnotila po technické, ekonomické i environmentální stránce. "Předpokládáme, že soutěž na zpracování studie proveditelnosti koridoru Dunaj-Odra-Labe bude vypsána do konce roku 2014," potvrdila HN mluvčí ministerstva Andrea Volaříková. Přesné náklady za studii zatím ministerstvo nezná. Podle úředníků budou nicméně nižší než původních 25 milionů, s nimiž se počítalo za Zdeňka Žáka. Prezident Miloš Zeman počítá s tím, že by výstavbu kanálu, která by jen podle střízlivých odhadů vyšla na tři sta miliard korun, hradila Evropská komise. Její zástupci ovšem HN napsali, že o ničem takovém neuvažují - projekt totiž chybí na seznamu významných dopravních cest, které EU zastřešuje. I tento problém však chce prezident vyřešit.

 

EU zahájila obchodní jednání s WTO, tématem je „zelené sboží“

Evropská unie spolu s 13 dalšími členy Světové obchodní organizace oficiálně otevřely jednání o liberalizaci obchodu "zelené zboží". V první fázi se jednání zaměří na odstranění cel v širokém spektru ekologicky šetrných produktů, které pomáhají čistit vzduch a vodu, pomáhají s nakládání s odpady, jsou energeticky úsporné a pomáhají vytvářet energii z obnovitelných. Ve druhé fázi jednání by se měli zaměřit na oblast služeb.

 

 

Zdroj: HN, Středočeský kraj, EK

 

10.07.2014 07:31

Vláda včera na svém zasedání schválila Operační program Životní prostředí 2014 - 2020. Navrhovaný OPŽP 2014 – 2020 by měl příznivě podpořit ochranu a zajištění kvalitního a zdravého životního prostředí pro obyvatele v České republice a efektivní využívání zdrojů, elimininovat dopady lidské činnosti na životní prostředí, stimulovat příznivě podnikatelské prostředí a veřejnou správu v sektoru životního prostředí. Jeho cílem je ochrana životního prostředí a zlepšování kvality života jako základního principu udržitelného rozvoje se zaměřením na plnění požadavků právních předpisů ES v oblasti životního prostředí a požadavků vyplývajících z dalších mezinárodních závazků ČR.

Aktuální verze OPŽP 2014-2020 obsahuje 6 prioritních os, které mimo jiné sledují podporu přechodu na nízkouhlíkové hospodářství, podporu přizpůsobení se změně klimatu, předcházení rizikům a řízení rizik, ochranu životního prostředí a podporu účinného využívání zdrojů.

 

Přehled prioritních os:

PO1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní

PO2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech

PO3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika

PO4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu

PO5: Energetické úspory

PO6: Technická pomoc.


Navržený rozpočet OPŽP 2014-2020 činí celkem 2 565 439 018 EUR, o jeho možném navýšení se ještě jedná.

Oproti svému předchůdci předkládaný OPŽP 2014 – 2020 významně snižuje kritizovanou nadměrnou administrativu pro žadatele a příjemce při čerpání finančních prostředků, a to snížením nákladů, menší časovou náročností celého procesu od podání žádosti o podporu po proplacení podpory, celkovou jednoduchostí, jednoznačností a srozumitelností dokumentace.

Materiál je souběžně poslán k vyjádření Evropské komisi, to se očekává během září 2014.

Vláda včera schválila celkem sedm z devíti operačních programů - vedle programu Životní prostředí také programy Zaměstnanost,  Doprava, Výzkum, vývoj a vzdělávání či Praha - pól růstu,  Program rozvoje venkova a Integrovaný regionální program. Vrátí se ještě k programům Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a Technická pomoc. Premiér Sobotka předpokládá, že oba kabinet v pondělí schválí.   



Čtěte také:

 

09.07.2014 17:37

Zástupce Ministerstva životního prostředí (MŽP) a hlavního města Prahy dnes podepsali Dohodu o společném postupu v oblasti životního prostředí. Memorandum se týká spolupráce na snižování znečištění ovzduší v metropoli, které způsobuje hustá automobilová doprava. Jedním z kroků je i plán zavést tzv. nízkoemisní zónu (NEZ). Praha tak bude pilotním projektem a bude první nízkoemisní zónou v Česku. Ministerstvo je rovněž připraveno vyhlásit dotační titul na podporu zavádění nízkoemisních zón i v dalších městech a obcích. Bude to obdoba kotlíkových dotací ve smyslu spolupráce MŽP s obcemi a městy. Financovaný bude z prostředků Státního fondu životního prostředí a dotčené obce. Více ZDE


 

 

09.07.2014 10:33

NÁŠ TIP Nepropásněte dobrodružnou noční exkurzi do nitra vodní elektrárny Orlík. Koná se v sobotu dne 26. 7. 2014 od 21:00. Exkurze je určena pro maximálně 40 zájemců, proto neváhejte. Přijďte se seznámit s historií a vyspělostí výroby elektrické energie v ČR! Zájemci se musí hlásit předem na telefon 737 50 69 50 nebo e-mailem na pisecko@email.cz. Po přihlášení dostanou účastníci informace kde bude sraz a další pokyny.

 

 

Zdroj: ČEZ

09.07.2014 08:11

Nová trať rychlovlaku Šinkansen mezi Tokiem a Nagojou, kterou postaví železniční společnost JRC, zkrátí cestu dlouhou 332 kilometrů na pouhých 40 minut. Superexpres snů se na ní bude řítit krajinou hlavního japonského ostrova Honšú téměř rychlostí letadla – až 500 km/hod. I když tato doba je zatím daleko, plány hovoří o jejím zprovoznění v roce 2027, JRC chce s výstavbou začít už letos na podzim. Nicméně projekt se potýká s obrovským problémem: co stavba udělá s životním prostředím. Stavitelé počítají, že trasa procházející sedmi prefekturami a protínající japonské Jižní Alpy povede z 86 procent podzemím, takže krajinný ráz významněji neovlivní. Výstavba podzemních a horských tunelů ovšem znamená přemístit 56,8 miliónu kubíků zeminy. Se vzniklým dalším odpadem půjde o pohyb hmot o objemu 63,8 miliónu kubíků. Tunely hloubené pro trať navíc mohou přetnout proudění podzemní vody, což by vedlo k poklesu vodní hladiny v tocích na povrchu. I hodnocení vypracované JRC kupříkladu předpokládá, že průtok řeky Oj v prefektuře Šizuoka se sníží o dva metry krychlové za vteřinu. Více ZDE

 

Zdroj: NOVINKY.cz (Právo)

Obrázek: www.vysokorychlostni-zeleznice.cz (rychlovlak Šinkansen Série 500)

Záznamy: 9899 - 9912 ze 11631
<< 706 | 707 | 708 | 709 | 710 >>

Partneři portálu:

 

WASTE

FORUM

https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002839-c5b7cc6b1e/VYSTAVBA_1.jpg
Vodní hospodářství https://biom.cz/img/biom-ikona.gif
https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200000917-3edaa3fd4d/esipa.jpg https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002466-86159870f6/ikonka.jpg

 

Provozovatel webu: České ekologické manažerské centrum (CEMC) je sdružením českých podniků a podnikatelů. Bylo založeno v roce 1992 pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Posláním CEMC je podílet se na snižování nebezpečí z průmyslové a jiných činností pro životní prostředí a zároveň přispívat ke zvyšování efektivity podnikání. Další informace ZDE.

 

Inzerce na webu - podrobné informace ZDE

 

 


ODPADOVÉ FÓRUM

Aktuální číslo: Staré ekologické zátěže

 

Membránové technologie ve službách udržitelnosti
Redakce OF

Stabilizace: rychlá a efektivní úprava geomechanických vlastností zemin systémem ALLU
Ivo Cerný

Odstraňování starých ekologických záteží stálo už pres 66 miliard korun. Trvá více než 30 let a stále není hotovo
Hana Kadecková

Jak ochránit investice pred skrytými environmentálními riziky?
Tereza Voláková a Luboš Maršálek

Návrh směrnice o monitorování a odolnosti půdy a problém terminologie sanačních technik
Zdenek Suchánek

Revoluce v masném prumyslu
Redakce OF

Seminář o zálohování: klíčové informace a nové perspektivy
Petr Novotný

Jednotné environmentální stanovisko a změny zákonu na úseku životního prostředí
Jitka Jelínková a Miloš Tuhácek

Jak udržitelnost mení naše podnikání a společnost?
Redakce OF

Trendy zmen podmínek pro strategické rízení udržitelného materiálového hospodářství ČR
Bohumil Beneš

Kroky udržitelného stavebnictví
Jirí Nouza

Jak elektromobily pomohou k rešení klimatické krize
František Vörös

Sanace ohnisek kontaminace v bývalém areálu TDV Duchcov
Radek Cervinka, Ondrej Lhotský, Ondrej Urban a Jakub Kubálek

Likvidace Li-Ion baterií: co byste meli vědět a nejcastejší otázky a odpovedi
Redakce OF

ECCOTARP: specialista na záchyt unikajících nebezpečných látek
Veronika Karbanová

Bývalý distribucní sklad PHM v Novém Bohumíne: komplexní sanace a biodegradace
Jirí Kamas, Miroslav Minarík a Antonín Stríbrný

Dekontaminace průmyslového areálu a jeho proměna v moderní městské centrum
Vojtech Dvorák, Jakub Barvír a Petr Lacina

Mapování antropogenní kontaminace sedimentu přehradních nádrží v povodí Váhu
Martin Žídek

První výzkum kontaminace sedimentu z Kachovské nádrže provedl ukrajinsko-český tým
Marcela Cernochová a Jindrich Petrlík

 

 

PŘEDPLATNÉ / INZERCE / VÍCE O ČASOPISU

 


REKLAMA

 

 

KALENDÁŘ AKCÍ

 

  ZAŘADIT AKCI  
Květen    
13.5. Webinář: Praktický kurz odpadové legislativy pro původce a oprávněné osoby
14.5. Průmyslové odpadní vody a kaly: inovativní technologie a řešení | Cyrkl webinář
15.-17.5. SANAČNÍ TECHNOLOGIE XXVI
16.5. iKURZ: Jak provozovat sběrný dvůr a nebýt v rozporu s legislativou
21.5. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
22.5.
22.-23.5. Chemická legislativa pro průmysl a obchod
23.5. Odpady v podnikové ekologii
28.5. iKURZ: Nová pravidla pro nakládání s odpady ze zdravotnictví
28.5. Aktuální témata lesního hospodářství
29.5. Povinnosti v podnikové ekologii v praxi
Opakování: 30.5.
30.5.    Novela vodního zákona v souvislosti s novým stavebním zákonem
Červen    
3.-4.6. 28. ročník odborné konference
MĚŘENÍ EMISÍ A OCHRANA OVZDUŠÍ
3.-6.6. Konference Pitná voda 2024
4.6. iKURZ: modul PIO / ZPO v IS ENVITA ve vazbě na požadavky legislativy
5.6. Práce s modulem OLPNO, ILNO a evidence odpadů v IS ENVITA
11.6. iKURZ: Soustřeďování komunálního odpadu a jeho tříděných složek ve firmě ve vazbě na požadavky zákona o odpadech pro implementaci do praxe
14.6. iKURZ: Mobilní zařízení pro sběr versus obchodník rozdíly, výhody a povinnosti podle nové legislativy
18.6. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
19.6., 20.6.
25.6. iKURZ: Biologicky rozložitelné odpady, vč. kalů a specifické nakládání s nimi
27.6. Evropské obalové symposium
Září    
3.9. iKURZ: práce s modulem OLPNO v IS ENVITA i z pohledu legislativních povinností
5.9. iKURZ: Nakládání s asfalty – nová vyhláška dle zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech
12.9. iKURZ: modul ILNO v IS ENVITA v legislativních souvislostech
17.9. Workshop o odpadech aneb odpadářské minimum
Opakování: 18.9.
19.9. Práce s IS ENVITA SKLAD A OBCHOD na PC
26.9. iKURZ: Recyklace a nakládání se stavebními odpady v roce 2024 včetně novelizace vyhlášky č. 273/2021 Sb. vyhláškou č. 445/2022 Sb.
Srpen    
     
Říjen    
1.10. iKURZ: Jak nakládat s kovovým odpadem v roce 2024 v souladu s požadavky legislativy
3.10. WEBINÁŘ: Jak v IS ENVITA v modulu EKO – KOM vytvořit čtvrtletní výkaz o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích
8.10. iKURZ: ekolog a BOZP a jejich součinnost při plnění požadavků legislativy ochrany životního prostředí
8. 10.  Aktuální témata lesního hospodářství
10. 10. iKURZ: Nakládání s odpady z pohledu obce od 1. 1. 2025