Česko a Polsko podepíšou dohodu o vodách, diskutovat by se mělo také o čistotě ovzduší

16.04.2015 07:56

AVÍZO Dohodu o Spolupráci na hraničních vodách v oblasti vodního hospodářství podepíšou český a polský ministr životního prostředí během společného zasedání vlád Česka a Polska, které se uskuteční v pondělí 20. dubna v Praze. Dohoda nahradí úmluvu obou zemí z roku 1958. Nová smlouva podle českého ministerstva životního prostředí více zohledňuje ochranu vod před znečištěním, ochranu jakosti a množství vod a ochranu před povodněmi.

Zástupci obou zemí by měli diskutovat také o čistotě ovzduší ve Slezsku a v Moravskoslezském kraji. Resort životního prostředí aktuálně spolupracuje na společném česko-slovensko-polském projektu, který se zaměří na zlepšení kvality ovzduší, sběr emisních dat a společnou strategii řízení kvality ovzduší.

Brabec se bude chtít seznámit také se situací ve výkupech kovového odpadu, možnostmi polské legislativy a názorem polské strany. Zejména v Moravskoslezský kraj má problémy s kriminalitou v krádežích kovů. Po březnovém zavedení bezhotovostní platby v ČR se někteří provozovatelé obávají, aby se výkup šrotu nepřesunul do Polska.

Kromě ochrany životního prostředí budou účastníci třetích česko-polských mezivládních konzultacích mluvit také o energetické unii EU, spolupráci v zemědělství, dopravě či obraně a o dalším fungování Visegrádské skupiny, jejíž předsednictví Česko na konci roku předá právě Polsku. 

 

Mohlo by Vás zajímat:

První mezinárodní konference „Ovzduší bez hranic“ prohlubuje spolupráci mezi českým, polským a slovenským pohraničím (15.4.2015)



Zdroj: ČTK, Vláda ČR