ČIŽP uložila pokuty za poškození stromů, významného krajinného prvku, uložení usazenin a nelegální těžbu

09.06.2015 14:11

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z úseku ochrany lesa v Ústí nad Labem uložili pokutu sto tisíc korun technickým službám. Firma na svém lesním pozemku totiž nelegálně uložila usazeniny po povodni vytěžené z koryta Labe.

„Firma v průběhu letošního února a března na místo postupně navezla celkem osm tisíc tun tohoto materiálu. Pokryla jím lesní pozemek o ploše dva tisíce metrů čtverečních. Lesní půdu tak použila k jiným účelům, než povoluje zákon,“ popsal případ Jaroslav Vacek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ústí nad Labem.

Inspektoři také firmě uložili opatření k nápravě. Do konce května 2017 musí na poškozeném pozemku provést rekultivaci a zalesnění. „Při stanovení výše pokuty jsme vzali v úvahu, že vlastník lesa zastavil další navážení usazenin z Labe a už s námi spolupracuje na projektu rekultivace a zalesnění poškozeného lesního pozemku,“ dodal Vacek.  

 

Pokuta za poškozené stromy

Inspektoři ČIŽP z oddělení ochrany přírody v Brně uložili pokutu 70 tisíc korun firmě, která má nastarosti správu a údržbu silnic, za poškození 35 ovocných stromů rostoucích podél silnice.

Narušením kořenového systému stromů a také neodborně provedeným ořezem porušila firma zákon o ochraně přírody a krajiny. V polovině letošního března totiž firma podle inspekce při úpravě příkopu odstranila svrchní část půdy z části kořenové zóny stromů. „U některých stromů bylo místy odstraněno až 30 centimetrů zeminy. Takto provedený plošný zásah do kořenové zóny má jednoznačně negativní vliv na další vývoj dřeviny, ale i na její statiku. Žádná opatření k nápravě jsme neuložili, protože zásah je nevratný,“ přiblížil případ Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu v Brně.

Firma musí nadále sledovovat stromy z důvodu bezpečnosti. Odpovědnost za stav dřevin je totiž vždy na jejich majiteli, tedy na majiteli pozemku, na kterém dřeviny rostou.

 

Pokuta za nepovolené bagrování v korytě řeky

Loni v dubnu se ČIŽP začala zabývat případem nepovoleného bagrování v korytě řeky Vltavy v Plané u Českých Budějovic. Provedený zásah v úseku 752 metrů vyhodnotili inspektoři jako závažné poškození významného krajinného prvku a jako nedovolený zásah do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů živočichů. Zahájené správní řízení s fyzickou osobou bylo ukončeno uložením nápravných opatření a vydáním rozhodnutí o uložení pokuty 450 000 korun, které už nabylo právní moci.

„Vzhledem k tomu, že jde o závažné poškození významného krajinného prvku s možnou zákonnou pokutou až do výše dvou milionů korun, požadujeme v rámci nápravných opatření úpravu poškozené části toku podle podmínek dohodnutých v průběhu správního řízení. Shodli jsme se na tom všemi složkami, které se případem společně s námi zabývaly - Povodí Vltavy, Magistrát města České Budějovice, Agentura ochrany přírody a krajiny, Český rybářský svaz a odborníci z Jihočeské univerzity,“ komentoval případ Vladimír Jiráček, ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP, který případ šetřil.

 

Pokuta za nelegální těžbu

Společnost v likvidaci, provedla v loňském červnu a červenci podle inspekce úmyslnou nelegální těžbu na lesním pozemku a porušila tím zákon o lesích. V lednu 2015 s ní bylo zahájeno správní řízení o pokutě za ohrožení životního prostředí v lesích, nyní byla společnosti udělena pravomocná pokuta ve výši 1,5 milionu korun.

„Jedná se o případ, který nemá svojí závažností, rozsahem a způsobem provedení obdoby a podle toho je stanovena i výše pokuty. Poškozeny byly všechny funkce lesa,“ komentoval případ Erik Geuss, ředitel České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Společnost vytěžila dva porostní prvky (žebra), která oddělovala tři nezalesněné holiny starší dvou let. Vznikla tak jedna rozsáhlá holina, která překračuje zákonem povolenou maximální velikost plochy jeden hektar. Na stejném pozemku dále vlastník provedl těžbu, kde úmyslně snížil zakmenění žeber oddělujících holiny starších dvou let pod zákonnou hodnotu. Žebra s takto sníženým zakmeněním neplní svoji funkci a je ohrožena jejich stabilita. Na ploše 0,116 ha provedl vlastník lesa také těžbu v porostu mladším 80 let. Provedeným kácením došlo k překročení maximální výše těžby, kterou umožňuje zákon. Vlastník také neprovedl zalesnění holin starších dvou let.

„Svojí činností vážně poškodil všechny funkce lesa a ohrozil životní prostředí. Na svažitém terénu s rozsáhlými holinami hrozí zvýšené riziko eroze a může dojít k narušení stability svahu. Provedenou nelegální těžbou došlo ke změně vlhkosti a schopnosti lokality zadržet vodu. Dá se také předpokládat, že bude docházet k ohrožení okolních porostů bořivým větrem,“ upozornil Erik Geuss, ředitel ČIŽP.