Co přinesl klimatický summit OSN?

25.09.2014 08:13

AVÍZO Může jednodenní klimatický summit OSN znamenat průlom v boji proti klimatickým změnám? Jak těžké je najít dohodu nejen mezi jednotlivými státy, ale i s byznysem či neziskovými organizacemi. Dokáží se na klimatických otázkách shodnout státy vyspělé a rozvojové? A je v zájmu byznysu udržitelný rozvoj a boj proti změnám klimatu? Hostem Studia Leonardo bude 26. září  2014 v 16:10 odborník na udržitelný rozvoj, bývalý ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.

 

Ministr Zaorálek v OSN: ČR plní klimatické závazky

V předvečer zahájení 69. Valného shromáždění OSN vystoupil ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek na Summitu ke změně klimatu. Ve svém projevu oznámil, že Česká republika plní svoje klimatické závazky a je připravena v budoucnu dělat i více. ČR pak v rámci pomoci rozvojovému světu v příštích dvou letech mimo jiné přispěje dalšími 5,5 miliony dolarů do Green Climate Fund. Podle ministra se vnímání hrozby klimatických změn za poslední roky výrazně změnilo zejména ze strany světového byznysu.

"Vzniká zde nové velké spojenectví politiky a byznysu v boji s klimatickými změnami a jejich důsledky. Už to není jen o dohodě mezi politiky, jako tomu bylo při podobných summitech v minulých letech. Účastnil jsem se tu oběda, kde byla vedle politiků i řada zástupců světových společností, kteří dávali najevo, že se situace pro ně změnila. Data o změnách klimatu jsou jednoznačnější a i pro byznys je z hlediska ekonomické kalkulace výhodnější podpořit rozvoj bezuhlíkové ekonomiky, jinak by důsledky a náklady byly mnohem větší," řekl ministr po svém projevu.

Během své řeči v rámci summitu ministr mimo jiné uvedl, že Česká republika plní své závazky v oblasti snižování emisí skleníkových plynů. „S potěšením mohu oznámit, že Česká republika významně překročila svoje závazky vyplývající z Kjótského protokolu a od roku 1990 snížila národní emise skleníkových plynů o více než 33 procent," řekl ministr. Jako příklad úspěšné politiky uvedl přípravu nové protipovodňové strategie a další nízkoenergetické programy.

Podle ministra Zaorálka je třeba hledat globální opatření proti skleníkovým plynům. ČR proto podporuje iniciativu Světové banky v boji proti rostoucím emisím "Carbon Pricing Statement". Jedná se o neformální koalici cca 70 států, vč. naprosté většiny členských států EU a institucí EU, jakož i rostoucího počtu firem, jež deklarovala úsilí zpoplatnit generování CO2 - např. uhlíkovou daní nebo systémem emisních povolenek - a tak motivovat celou společnost ke snižování emisí a zavádění klimaticky udržitelných inovací. Česká republika si uvědomuje, že klíčem k úspěchu jsou také finanční zdroje, které napomohou světu k nízko-emisnímu a udržitelnému rozvoji, dodal ministr.

Navzdory složité ekonomické situaci ČR překročila svůj závazek a v letech 2010-12 poskytla rozvíjejícím se zemím 12,6 milionů eur. V loňském roce pak ČR poskytla 4,3 milionu eur rozvojovým zemím jako je Vietnam, Mongolsko, Etiopie či Jemen na projekty na boj proti klimatickým změnám. „A hodláme v této podpoře pokračovat. Česká republika je připravena přispět 5,5 miliony dolarů do Green Climate Fund v následujících dvou letech," deklaroval šéf české diplomacie. ČR pak se podle ministra hodlá připojit k německé iniciativě „Climate Finance Readiness Programme" a poskytne další 2 miliony dolarů pro rozvojové země, aby byly schopny čerpat podporu ze zmíněného fondu.

Na summitu řada států slíbila navýšit financování fondů pro adaptační opatření rozvojových zemí, zejména těch ostrovních (SIDS). Podobně se mnoho států přihlásilo k úsilí snižovat emise oxidu uhličitého, včetně amerického prezidenta Obamy a vicepremiéra Číny. Delegace na summitu oslovili vedle generálního tajemníka OSN, který akci předsedal, například i Al Gore, primátor New Yorku Bill de Blasio, Leonardo di Caprio a další osobnosti.

Na okraj Valného shromáždění se tradičně odehrává také celá řada bilaterálních setkání. Ministr Zaorálek se na úvod sešel se svým singapurským protějškem. Hovořili o velkém potenciálu pro ekonomickou a obchodní spolupráci. Podle šéfa české diplomacie Singapur představuje vstupní bránu do této části Asie. Ministr Zaorálek se pak zajímal o možnosti exportu vyspělých českých technologií a zároveň singapurských investic v České republice.

Ministr Zaorálek během všeobecné rozpravy v sobotu vystoupí rovněž s národním projevem ČR. Zúčastní se také jednání Skupiny přátel Sýrie, jednání Skupiny přátel Jemenu, ministerské konference na podporu Smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek a dalších formálních i neformálních ministerských schůzek.

Během pobytu v New Yorku bude ministr Zaorálek jednat s ministrem zahraničních věcí USA Johnem Kerrym a na bilaterálních schůzkách se setká s dalšími ministry zahraničních věcí členských států OSN.

Společně s prezidenty států Visegrádské skupiny se ministr Zaorálek na podporu českých firem zúčastní prezentace IT sektoru ze střední Evropy pořádané ve spolupráci s vedením společnosti Google.

 

Ing. Petr Jan Kalaš vystudoval na Českém vysokém učení technickém v Praze. Po roce 1968 pracoval ve Švýcarsku jako konzultant v oblasti energetického a průmyslového plánování a na tamějším ministerstvu zahraničního obchodu v oddělení rozvojové spolupráce. Byl koordinátorem programu Environment for Europe pro střední a východní Evropu. Od roku 1994 působil jako expert Světové banky na životní prostředí a udržitelný rozvoj, od roku 2004 pracoval pro Institut vzdělávání a výzkumu OSN (UNITAR) jako poradce pro problematiku klimatických změn. Byl ministrem životního prostředí v menšinové vládě Mirka Topolánka. V současnosti působí jako poradce ministra životního prostředí. Současně je také konzultantem i v soukromém sektoru - především v oblastech energetiky, životního prostředí a inovativních technologií. 

Petr Jan Kalaš je spoluzakladatelem a aktuálně viceprezidentem české větve Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.

 

Související článek:

Zaorálek: ČR se připojila k prohlášením klimatického summitu OSN v New Yorku (ČRo, 24.9.2014)

Brazílie se na klimatickém summitu OSN nepřipojila k úmluvě o konci kácení pralesů (ČRo, 24.9.2014)

V USA dnes začíná summit OSN o klimatických změnách (23.9.2014)


Zdroj: ČRo Leonardo, MZV ČR