ČOI: Při prodeji a rozvozu pevných paliv dochází poměrně často k poškození spotřebitele

29.04.2015 17:55

Výsledky kontrolní akce České obchodní inspekce (ČOI) prokázaly, že při prodeji pevných paliv a jeho rozvozu dochází poměrně často k poškození spotřebitele, a to neúplnými informacemi o nabízeném zboží a jeho ceně při objednávce a následně dodávkou nižšího objemu paliva a jejím nesprávným účtováním.

Ve 2. pololetí roku 2014, tedy v období, kdy si spotřebitelé nejčastěji doplňují zásoby tuhých paliv na zimu, bylo provedeno u vytipovaných dodavatelů celkem 129 kontrol, při nichž Česká obchodní inspekce zjistila nedostatky ve více než 40 % případů.

Kontroly prodeje tuhých paliv ve skladech i jejich dodávek při rozvozu prokázaly, že zdaleka ne všichni dodavatelé dodržují zásady poctivosti prodeje. To znamená, že objednané množství paliva není ve skutečnosti dodáno a je nesprávně účtováno, spotřebitelé nejsou seznámeni s cenou paliva, povinnými údaji o výrobci, o druhu paliva nebo jeho vlastnostech.

Poškození spotřebitele tak může být velmi citelné. Celkem bylo do konce roku 2014 pravomocně uloženo 40 pokut v souhrnné výši 442 500 Kč, vydán zákaz používání na 4 kusy úředně neověřených měřidel a zakázán prodej 760 kusů dřevěných briket a 40 kusů palivového dřeva v celkové hodnotě 42 464 Kč. Vzhledem k zjištěným nedostatkům byla akce zaměřená na prodej tuhých paliv zařazena do plánu kontrol na rok 2015.

V období od 1. 7. do 31. 12. 2014 provedla Česká obchodní inspekce v rámci kontrolní akce zaměřené na dodržování obecně závazných právních předpisů, zejména zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a zákona č. 64/1986 Sb., o České obchodní inspekci, celkem 129 kontrol prodeje tuhých paliv. Porušení povinností zjistili inspektoři při 53 kontrolách, tj. ve 41,1 % z nich.

 

Přehled porušení zákona o ochraně spotřebitele:

  • nejčastěji, a to ve 30 případech, porušili prodávající zásady poctivosti prodeje (§ 3 odst. 1 písm. a), tím, že nedodrželi povinnost prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství, případně neumožnili spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů
  • dalším nejčastějším zjištěním, při 14 kontrolách, bylo nesplnění informačních povinností (§ 10), kdy výrobky (dřevěné pelety a dřevěné brikety), nebyly viditelně a srozumitelně označeny výrobcem, dovozcem nebo dodavatelem, názvem, údaji o hmotnosti, množství nebo velikosti, případně o rozměru a dalších údajích potřebných k  identifikaci výrobků dle jejich povahy
  • o ceně nabízených výrobků nebo poskytovaných služeb (§ 12) nebyl spotřebitel řádně informován v 10 případech
  • nedostatky v poskytování řádných informací o vlastnostech prodávaných výrobků a o nebezpečí, které vyplývá z jejich nesprávného použití (§ 9) byly prokázány při 4 kontrolách.

 

Vzhledem k četným nedostatkům, při nichž bylo zjištěno porušení obecně závazných právních předpisů, bude tak akce zaměřená na problematiku prodeje tuhých paliv zařazena do plánu kontrol i v roce 2015.