E15: Energetici si brousí zuby na povolenky zdarma

28.03.2018 08:00

Pro příští desetiletí bude k dispozici až 160 milionů emisních povolenek za více než sto miliard korun. Nárok na ně mají podniky, jež investujído ekologických opatření.

S energetickými lobbisty se letos na ministerstvu životního prostředí dveře netrhnou. Úředníci se chystají sepsat pravidla, podle kterých se po roce 2020 budou rozdělovat emisní povolenky. Energetické firmy, které spalují uhlí nebo plyn, mohou mít povolenky i v příštím desetiletí zdarma, pokud budou investovat do  snížení emisí oxidu uhličitého. Mohou čerpat ze zásoby až 160 milionů povolenek za více než sto miliard korun.

„Snažíme se předběžně vyhodnotit stávající program přidělování povolenek a analyzujeme podmínky pro následující obchodovací období. Zda Česko mechanismus nakonec využije, bude záviset na rozhodnutí vlády,“ říká vedoucí oddělení obchodování s emisemi na ministerstvu životního prostředí Jan Tůma.

V letech 2013 až 2019 mají energetické firmy nárok na necelých 108 milionů povolenek výměnou za ekologické investice. Dosud jim ministerstvo přidělilo 96 milionů povolenek za investice ve výši třiceti miliard korun.

Největší část povolenek zdarma si za modernizace uhelných elektráren připsala skupina ČEZ. V nynější sedmiletce získá téměř sedmdesát milionů povolenek. O bezplatný příděl se chce ucházet i po roce 2020. „Bylo by správné, aby se tyto povolenky přidělovaly proti investicím do obnovitelných zdrojů. Takových projektů máme dost,“ říká generální ředitel ČEZ Daniel Beneš s tím, že už nedává příliš smysl platit z povolenek investice do starých uhelných elektráren.

Pro ČEZ hraje bezplatný příděl povolenek významnou roli. Už nyní se mu tento příděl každý rok krátí o zhruba tři miliony povolenek. Ty pak musí pro své uhelné elektrárny dokupovat na trhu.

Skupina ČEZ ale nebude zdaleka jediná, kdo si bude chtít sáhnout na balík bezplatných povolenek. Jako jedni z prvních se přihlásili oceláři. Povolenky zdarma dostávají na výrobu oceli, ale musejí je kupovat pro své elektrárny, které je zásobují teplem a elektřinou. „Prostor pro investice do další modernizace ještě máme. Už nyní jsme díky povolenkám zdarma částečně financovali opravu plynového kotle za stovky milionů korun. Spalování je díky tomu účinnější,“ říká Petr Matuszek, ředitel Energetiky Třinec, která dodává energie Třineckým železárnám.

Provozovatelé tepláren, jež zásobují 1,5 milionu domácností, by rádi vyměnili povolenky zdarma za investice do rozvodů tepla, kterými zvýší účinnost dodávek. „Zatím shromažďujeme informace. Využijeme je v nejbližší době při jednání s ministerstvem životního prostředí,“ sdělil ředitel Teplárenského
sdružení Martin Hájek.

Připomněl, že sdružení má už teď informace o projektech za sedmnáct miliard korun, pro které by bylo možné žádat povolenky zdarma.

 

Zdroj: E15, Jan Stuchlík