E15: Těžba uhlí se dolům prodraží

29.06.2014 21:20

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky zvýší poplatky za těžbu uhlí. V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Euro to oznámil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Za hnědé uhlí nyní odvádí těžaři státu jeden a půl procenta z tržní ceny, poplatek má vzrůst až na deset procent.

Zvýšení poplatku nebude administrativně složité, deset  procent jako maximální výši umožňuje už stávající legislativa. „Cena se bude bezesporu měnit. Na tom už je dnes shoda. Stát nyní dostává jeden a půl, respektive po různých přepočtech devět desetin procenta z tržní  ceny svého majetku. Černé  uhlí má pět desetin procenta. To je opravdu málo,“ prohlásil Richard Brabec.

Těžařům se zvýšení poplatku nelíbí. „Považujeme za přijatelné, pokud by došlo k postupnému zvýšení úhrady z vydobytých nerostů, ale nikoli skokově a nesymetricky. V případě skokového zvýšení poplatků z hnědého uhlí dojde v následujících deseti letech k zatížení ekonomiky těžební společnosti Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal o zhruba 3,5 miliardy korun, což se negativně promítne do mosteckého regionu,“ řekl mluvčí skupiny Czech Coal David Vidomus.
Ministerstvo průmyslu a obchodu chystá v současné době  novelu horního zákona, která velmi pravděpodobně umožní státu jít ještě výše nad desetiprocentní hranici. Ministr Brabec ji ale zatím překračovat nechce.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku EURO.

 

 

Zdroj: E15