Mládek: Rozhodnutí o úložišti nepadlo, chci jednat se všemi

18.07.2016 18:09

Ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka znepokojily některé reakce na jeho sdělení z 15. července 2016 o dalším možném postupu při výběru lokality pro úložiště jaderného odpadu. V žádném případě dosud nedošlo k definitivnímu výběru lokalit, v nichž by měl pokračovat průzkum. Uvedl jen, jaký postup by mohl vést k výběru území se souhlasem dotčených obcí.

Opakovaně zdůraznil, že si nedovede představit stavbu úložiště tam, kde s tím místní obyvatelé nebudou souhlasit. „Proto jsem pouze dal najevo respekt k odporu obcí pěti lokalit. I přesto ale chci 28. července jednat se zástupci obcí ze všech sedmi dosud uvažovaných lokalit, abych si bezprostředně ověřil jejich postoje a znovu je vyzval k věcnému dialogu,“ uvedl Jan Mládek. Jak dodal, považuje to nejen za svou povinnost, ale i za slušnost.

MPO a Správa úložišť radioaktivních odpadů hledají řešení tam, kde jsou obce přístupné dialogu a a priori neodmítají racionální diskusi nad bezpečnostními, technickými a také ekonomickými argumenty. „Je evidentní, že hlubinné úložiště musí splňovat přísné bezpečnostní parametry a proto se dělají průzkumné práce. Navíc, pro region, kde bude umístěno, přinese rozvoj a s ním související profit,“ poznamenal ministr Jan Mládek.

Obvinění a útoky kvůli údajné netransparentnosti MPO odmítá. Do mezirezortního připomínkového řízení již připravilo věcný záměr zákona o zapojení obcí do procesu výběru lokalit, který posílí jejich postavení v rozhodovacím procesu.

O finálním umístění hlubinného úložiště by měla vláda rozhodnout do roku 2025. Jeho provoz by pak měl začít po roce 2065.

 

Související článek:

Úložiště jaderného odpadu má být v lokalitě Horka nebo Kraví hora (15.7.2016)