Návrh novely vyhlášky o STK se dotýká i měření emisí

24.09.2014 13:49

Ministerstvo dopravy ČR připravilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška o technických prohlídkách a měření emisí vozidel. Předkládaný návrh ovšem nemění základní principy činností v oblasti provádění technických prohlídek a měření emisí silničních vozidel - dochází pouze ke zpřesnění současného znění s ohledem na vymahatelnost plnění předepsaných úkonů, vytvoření podmínek pro zlepšení dohledu nad technickým stavem silničních vozidel a zajištění odbornosti osob, vykonávajících dohled nad technickým stavem silničních vozidel.

Cílem navrhované právní úpravy v oblasti měření emisí silničních vozidel je (v návaznosti na právní úpravu zákona) upravit prováděcí předpis zejména v oblasti: provádění měření emisí, vzdělávání a ověřování odborné způsobilosti mechaniků měření emisí a upřesnění principů řízení jakosti v procesech provádění měření emisí.

Navrhovaná změna souvisí se změnou konstrukce pohonných jednotek silničních vozidel s ohledem na současná paliva a požadavky na ochranu životního prostředí a zapracování požadavků Evropské unie. Jedná se o reakci na technologický vývoj v oblasti řízení pohonu vozidla a zařízení na snižování emisí ve výfukových plynech. Navrhované znění zajišťuje vyšší prokazatelnost provedeného měření emisí.

Zavedení komunikace kontrolních přístrojů v reálném čase se softwarem pro tisk protokolů znemožňuje manipulaci s výsledkem měření, větší vymahatelnost plnění povinností provozovatele stanice měření emisí a mechanika měření emisí. Tento způsob měření emisí umožní vyřadit z provozu vozidla, která neplní předepsané emisní limity, a snižovat tím zátěž životního prostředí škodlivými látkami z výfukových plynů.

S ohledem na zkvalitnění provádění měření emisí a vymahatelnost plnění povinností provozovatele měření emisí a mechanika měření emisí byl zaveden řídící dokument jakosti provádění této činnosti.

Na základě zjištění, že mechanici po dvanácti letech po zrušení prohlubovacích kurzů a ověřování odborné způsobilosti nestačili absorbovat technický pokrok v oblasti provádění měření emisí a docházelo k postupné degradaci jejich úrovně znalostí, bylo přistoupeno k obnovení prohlubovacích kurzů a obnovení přezkoušení odborné způsobilosti mechanika měření emisí.

Závěrem lze konstatovat, že novela vyhlášky č. 302/2001 Sb., v kombinaci se zavedenými sankčními opatřeními novelou zákona č. 56/2001 Sb., přináší účinné nástroje k vymahatelnosti plnění si povinností k životnímu prostředí jak ze strany povinností jak provozovatele motorového vozidla, tak provozovatele stanic měření emisí a jejich mechaniků, kteří provádějí kontrolní činnost v přenesené působnosti.

 

Podklady pro připomínkové řízení najdete - ZDE (Termín: 30.9.2014)