Podle EU je třeba co nejvíce využít „zelených“ pracovních příležitostí

04.07.2014 09:30

EU nastínila plán, jak v době, kdy se tzv. zelená ekonomika rychle rozvíjí, maximálně využit pracovní příležitosti a podpořit pracovníky v odvětvích šetrných k životnímu prostředí. Tzv. zelená pracovní místa, jež zahrnují práci s informacemi, technologiemi či materiály, které pomáhají životnímu prostředí, patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. Patří sem pracovní místa v oblasti recyklace, biologické rozmanitosti, izolace domů ke zvýšení energetické účinnosti, zlepšování kvality ovzduší a technologií pro obnovitelnou energii.

V tomto odvětví dokonce během hospodářské recese vzrostl počet pracovních míst o 20 %. Podle EU je ekonomický přechod na tato odvětví klíčem k dosažení udržitelného hospodářského růstu. Odhaduje se, že do roku 2020 by v zelené ekonomice mohlo vzniknout 20 milionů pracovních míst.

 

Podpora zelených pracovních míst

Ekologizace ekonomiky si vyžádá vytvoření nových typů pracovních míst a přeměnu těch stávajících. Bude zapotřebí pracovníků se specializovanými dovednostmi, znalostmi a odbornou přípravou.

Plán EU na podporu vytváření pracovních míst v zelených odvětvích a na pomoc pracovníkům, kteří se musí adaptovat na změny, zahrnuje tyto úkoly:

  • předvídat dovednosti a znalosti, které budou v těchto oblastech potřebné, a pomoct pracovníkům je získat
  • přesunout daňovou zátěž ze zdanění práce na zdanění znečištění
  • podněcovat diskuzi mezi zaměstnavateli a odbory v zájmu podpory pracovníků
  • zlepšit mezinárodní sdílení znalostí ohledně růstu zelených odvětví
  • poskytovat podporu pro malé podniky, aby přechod na ekologičtější ekonomiku zvládly, dodržovaly předpisy v oblasti životního prostředí a předvídaly nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.


Zelená ekonomika

Zelená ekonomika reaguje na změnu klimatu a globální nedostatek zdrojů technologickými inovacemi, vznikem nových trhů a změnami spotřebitelské i průmyslové poptávky.

Evropská unie vnímá přechod na zelenou ekonomiku jako zásadní, protože neefektivní využívání zdrojů a neudržitelný tlak na životní prostředí ohrožují dlouhodobý hospodářský růst.

Rostoucí poptávka v rozvíjejících se ekonomikách znamená, že ceny zdrojů, surovin a energie budou nevyhnutelně růst. Evropské hospodářství musí na tyto změny lépe reagovat.

Plán, který představila Evropská komise, bude nyní předložen Radě ministrů EU a Evropskému parlamentu ke schválení.

 

 

Související informace:

Zaměstnanost v zelené ekonomice – časté otázky (ANJ)

 

 

Zdroj: Evropská komise