Premiér Sobotka: Ukrajinská krize zintenzivní spolupráci na energetické bezpečnosti V4

15.05.2014 12:58

Předseda vlády ČR Bohuslava Sobotky dnes vystoupil na mezinárodním bezpečnostním fóru GLOBSEC 2014. Podle premiéra je aktuálním úkolem i z pohledu České republiky posílení propojení našich plynárenských soustav v severo-jižním směru. včetně dokončení terminálu na zkapalnělý zemní plyn v Polsku a Chorvatsku. Díky tomuto propojení budeme mít schopnost dovážet plyn z nových teritorií i mimo Evropu.

 

Text projevu - část energetika:

Ukrajinská krize má samozřejmě dopady na energetickou bezpečnost všech zemí Visegrádské skupiny, ale také Evropské unie. Z Ruska pochází asi 35 % ropy a plynu, které jsou spotřebovávány v zemích Evropské unie, v některých evropských zemích je ta reálná spotřeba ještě mnohem vyšší a u plynu představuje u některých států až 90 % celkové spotřeby. Je tedy třeba podniknout kroky, které povedou k diverzifikaci jako prostředku posílení energetické bezpečnosti.

Země Visegrádské čtyřky se z hlediska zásobování energiemi nacházejí v mnoha ohledech v podobné výchozí situaci a jako sousedé bychom měli společně sdílet snahu o diverzifikaci zdrojů a přepravních tras.

Aktuálním úkolem je i z pohledu České republiky posílení propojení našich plynárenských soustav v severo-jižním směru, to znamená otázka plynových interkonektorů na hranicích České republiky a Polska, Polska a Slovenska, Slovenska a Maďarska, včetně dokončení terminálu na zkapalnělý zemní plyn v Polsku a Chorvatsku. Díky tomuto propojení budeme mít schopnost dovážet plyn z nových teritorií i mimo Evropu.

Dobudování chybějící infrastruktury nám umožní pokročit v projektu integrace regionálního trhu s plynem, který také posílí naši energetickou bezpečnost. Podobně by naše země měly posilovat propojení ropné infrastruktury a integrovat své trhy s elektrickou energií.

 

Celý projev najdete ZDE