Při ohlašování vodní bilance se málo chybovalo, stouplo i povědomí občanů ohlásit údaje za domovní čističky

04.02.2015 19:48

Konec ledna znamenal první letošní povinnost hlásit údaje do ISPOPu a to za vodní bilanci. V termínu bylo do systému ohlášeno 91% očekávaných hlášení, uvedla CENIA na svém webu. CENIA zaznamenala pozitivní trend v hlášení, která zasílají převážně občané jako provozovatelé malých domovních čistíren odpadních vod. Následné ohlašovací povinnosti s termínem 15. února se budou týkat především agendy odpadů.

Pro hlášení o odběru podzemní vody, odběru povrchové vody, vypouštěných vod a vzdouvání nebo akumulace povrchové vody bylo v ISPOP evidováno celkem 12 332 aktivních míst užívání vody, za která měli provozovatelé zaslat odpovídající počet hlášení. V zákonem stanoveném termínu bylo do systému ohlášeno za 11 254 míst užívání vody, což je přes 91% očekávaných hlášení.

Nezpracovatelných hlášení bylo do systému zasláno 246, což je 2,1% všech hlášení údajů pro vodní bilanci. Mezi nejčastější důvody, které vedly k nezpracovatelnému hlášení, patří zaslání duplicitního řádného hlášení či nevyplnění povinných polí ve formuláři.

Počet hlášení „Základní údaje předávané znečišťovatelem vodoprávnímu úřadu, správci povodí a pověřenému odbornému subjektu“ (formulář dle § 38, odst. 4, zákona č. 254/2001 Sb. o vodách), která zasílají také provozovatelé (převážně občané) malých domovních čistíren odpadních vod dle rozhodnutí vodoprávního úřadu, bylo více než v roce 2014 – nyní celkem 4 436 hlášení, v roce 2014 celkem 4 092 hlášení. 

 

Následné ohlašovací povinnosti s termínem 15.2.2015:

  • Hlášení o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o sběru a zpracování autovraků, jejich částí, o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o zpracování, využívání a odstraňování elektroodpadů vč. hlášení o produkci a nakládání s odpady
  • Hlášení o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence
  • Poplatkové přiznání pro výpočet vyrovnání poplatku (za zdroj odběru podzemní vody)
  • Poplatkové přiznání za zdroj znečišťování (voda)

 

Zdroj: CENIA, ISPOP