Průmyslové emise: Poslanci přijali změnu pravidel pro snížení znečištění

12.07.2023 09:34

Parlament přijal svůj postoj pro jednání s Radou o pravidlech pro snížení znečištění a pro velká zemědělsko-průmyslová zařízení v rámci ekologického přechodu. Povinnost snižovat emise se bude poprvé vztahovat i doly a výrobce baterií, pravidla mají přinést významné výhody pro zdraví občanů a pro životní prostředí a občané získají lepší přístup k informacím o znečišťujících činnostech v jejich okolí.

Postoj Parlamentu ke směrnici o průmyslových emisích a skládkách odpadů přijali poslanci 396 hlasy (102 bylo proti a 131 se zdrželo hlasování). Mandát k nařízení o portálu průmyslových emisí, poslanci přijali 563 hlasy (51 bylo proti a 18 se zdrželo hlasování).

Pravidla pro průmyslová odvětví a chovy hospodářských zvířat

Poslanci podpořili návrh Komise rozšířit směrnici o průmyslových emisích na zařízení těžebního průmyslu (doly) a velká zařízení vyrábějící baterie (s výjimkou těch, která se zabývají výhradně montáží bateriových modulů a bateriových sad). Směrnice jim ukládá povinnost dále snižovat znečištění ovzduší, vody a půdy.

Pokud jde o chovy hospodářských zvířat, poslanci hlasovali pro zachování současných pravidel a zahrnutí chovů prasat s více než 2 000 místy pro prasata na porážku (nad 30 kg) nebo s více než 750 místy pro prasnice a chovů drůbeže s více než 40 000 místy pro drůbež, jakož i chovů s více než 750 dobytčími jednotkami. Parlament nechce pravidla rozšířit na chovy skotu, jak navrhuje Komise. Komise původně navrhovala hranici 150 dobytčích jednotek pro všechna hospodářská zvířata. Poslanci rovněž zdůrazňují, že je důležité zajistit, aby výrobci mimo EU splňovali požadavky podobné pravidlům EU.

Transparentnost a účast veřejnosti

Poslanci rovněž hlasovali pro zvýšení transparentnosti a účasti veřejnosti v souvislosti s udělováním licencí, provozem a kontrolou regulovaných zařízení. Evropský registr úniků a přenosů znečišťujících látek by byl přeměněn na portál průmyslových emisí EU, na kterém by občané měli přístup k údajům o všech povoleních EU a o místních znečišťujících činnostech.

Prohlášení zpravodaje

Zpravodaj Radan Kanev (EPP, BG) po hlasování uvedl: „Lepší ochrana životního prostředí nemusí vést k větší byrokracii. Klíčem k dosažení nulového znečištění jsou inovace a k tomu potřebujeme konkurenceschopnější evropský průmysl. Politika EU musí být realistická, ekonomicky proveditelná a nesmí ohrožovat konkurenceschopnost. Náš postoj dává podnikům prostor k oddechu tím, že jim poskytuje přiměřená přechodná období pro přípravu na nové požadavky, zrychlené postupy pro vydávání povolení a flexibilitu pro vývoj nových technik.“

Další postup

Parlament je nyní připraven zahájit jednání s Radou o konečné podobě právních předpisů.

Souvislosti

Směrnice o průmyslových emisích stanoví pravidla pro prevenci a kontrolu znečištění z velkých zemědělsko-průmyslových zařízení do ovzduší, vody a půdy, které může vést ke zdravotním problémům, jako je astma, bronchitida a rakovina, jež jsou v EU každoročně příčinou statisíců předčasných úmrtí. Jedná se o součást přechodu na ekologické a oběhové hospodářství EU, které bude prospěšné pro zdraví občanů i pro životní prostředí.

Přijetím těchto právních předpisů Parlament reaguje na očekávání občanů týkající se zásady „znečišťovatel platí“, urychlení ekologické transformace a podpory ekologičtějších výrobních procesů, jak je vyjádřeno v návrzích 2, 3, 11 a 12 závěrů Konference o budoucnosti Evropy.