Společnost opakovaně neumožnila kontrolu podle odpadového zákona, inspektoři jí uložili dvě pokuty za celkem 350 tisíc korun

08.11.2019 16:25

Dvě pokuty v celkové výši 350 tisíc korun uložili inspektoři z Oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Praze společnosti ALPENA NATURA s.r.o. za neumožnění kontrol. V únoru 2019 při místním šetření na pozemcích, které má firma pronajaty v Poříčanech na Kolínsku, zjistili inspektoři navezení velkého množství zeminy s příměsí stavebních odpadů jako betony, cihly, dráty i asfaltová lepenka.

Na základě těchto zjištění inspektoři firmě písemně oznámili zahájení kontroly, která byla stanovena na 2. května 2019, a požadovali doložení dokladů, na jejichž základě byly prováděny terénní úpravy a nakládání s odpadem. „Nikdo ze společnosti se na kontrolu nedostavil, ani se z ní neomluvil. Zkrátka firma s inspekcí nekomunikuje. Náhledem do příslušného registru inspektoři zjistili, že společnost ALPENA NATURA nedisponuje žádným relevantním rozhodnutím, kterým by jí byl povolen provoz zařízení ke sběru, výkupu, využívání či odstraňování odpadů. K prováděným terénním úpravám nemá ani rozhodnutí vydané příslušným stavebním úřadem,“ řeklVáclav Beroušek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Praha. Protože se nikdo ze zástupců firmy ke kontrole nedostavil ani neomluvil, uložili inspektoři v červnu pravomocně první pokutu 100 tisíc korun.

Inspektoři stav na pozemcích v Poříčanech prověřovali i dále a firmě oznámili provedení druhé kontroly datované na srpen 2019. Nikdo z firmy se ke kontrole opět nedostavil, přesto inspektoři na místě provedli další šetření. „Zjistili jsme, že oproti stavu z února 2019 se mocnost navážky zvýšila z půl metru na místy až 10 metrů a zasaženy byly i sousedící pozemky. Protože firma nekomunikuje a neposkytla žádné dokumenty, uložili jsme jí další pokutu za nesoučinnost při kontrole ve výši 250 tisíc korun,“ uvedl Beroušek.

Společenská škodlivost protiprávního jednání společnosti ALPENA NATURA spočívá v tom, že nedostavením se ke kontrole může sledovat zastření provedeného porušení zákona o odpadech, které může ohrožovat nebo dokonce poškozovat životní prostředí. „Protože neposkytla žádné dokumenty, není možné zjistit, odkud navážené odpady pocházejí a zda se nejedná o odpady nebezpečné. Navíc na pozemku, kam byly odpady navezeny, je veden vysokotlaký plynovod a vodovodní potrubí. Uložená stavební suť by tak mohla potrubí plynovodu zatížit a v případě havárie by bylo obtížné stavební suť odstranit a umožnit opravu,“ upozornil na další okolnosti Beroušek.

Ani proti jedné z pokut firma nepodala odpor, obě sankce jsou pravomocné.