Voda 2017: Pozvánka do Poděbrad, 20. – 22. 9. 2017

04.08.2017 16:37

Vážení členové CzWA, kolegyně a kolegové v našem oboru VODA, blíží se termín naší tradiční bienální konference (už 12. v řadě od roku 1995) a je proto mou milou povinností oslovit Vás s osobním pozváním k účasti na této akci, a to nejen jménem svým, ale i za všechny kolegy z programového výboru a z výboru CzWA. Chápu, že dnešní doba příliš nepřeje účasti na vícedenních odborných akcích, nicméně rád bych Vás tímto dopisem přesvědčil o tom, že účast na akci CzWA v Poděbradech bude pro Vás skutečným přínosem

0dborný program

Jako již v posledních několika ročnících, snažili jsme se i letos, aby odborný program reprezentoval co nejvíce průřez specializací zastoupených v odborných skupinách CzWA. Proto byly odborné skupiny požádány o součinnost při získávání příspěvků a byl s nimi konzultován i konečný výběr referátů. Programový výbor byl veden snahou, aby program odrážel aktuální trendy. Jelikož rok 2017 je i rokem, kdy po letech vzájemných kontaktů a snažení o bližší spolupráci se CzWA spojila s Asociací vodárenských expertů ČSAVE, je jedna ze sekcí průřezem právě jejich činnosti, a rozhodně mohu slíbit, že to bude sekce velmi zajímavá.

Nové diskusní odpoledne

Naše předchozí bienální konference v Poděbradech končívaly ve čtvrtek po obědě plenární sekcí, kdy moderátoři jednotlivých sekcí shrnovali nejzajímavější poznatky z přednesených referátů i z proběhlých diskusí. Tato sekce nebyla přijímána všemi účastníky jako součást odborného programu, čímž se stávalo, že předávání cen za nejlepší postery na konci této plenární sekce se konalo za nízké účasti, a to mnohdy i samotných oceněných. Z tohoto důvodu bude ceremoniál předávání cen za nejlepší postery přesunut na večer první konferenční den. Volný čas takto vzniklý ve čtvrtek odpoledne využijeme letos poprvé na moderované diskuse, které by se měly dotknout zajímavých aktuálních témat. Tyto diskusní bloky zapojí co nejvíce účastníky konference do aktivní výměny informací. Aby tato výměna byla co nejplynulejší a nejužitečnější, požádali jsme zkušené a pohotové diskutující, aby moderovali jednotlivé sekce. Věříme, že touto formou diskuse přesvědčíme i ty, kteří v minulých ročnících odjížděli po obědě, aby ještě zůstali na tuto sekci, po které bude následovat večerní společenský program.

Doprovodný program

Již v minulém ročníku se velmi osvědčila struktura „panelové diskuse“ a společenského večera zahájených krátkým koncertem. Tak tomu bude i letos, přičemž slavnostní ráz večera bude podtržen předáváním cen za nejlepší posterová sdělení. Patřičná pozornost byla věnována i výběru podávaných pokrmů a vín. Pro ty, kteří zůstanou až do čtvrtka, jsme připravili atraktivní večerní projížďku po Labi lodí Král Jiří. Na pátek jsou opět jako vždy připraveny dvě velice zajímavé exkurse.

Poděbrady 2017 – hlavní světová metropole ve vodě

Poděbrady jsou jistě světoznámé pro své lázně. Ovšem důvodem mezinárodní proslulosti Poděbrad v roce 2017 mezi lidem vodařským nebude zdejší minerální voda, ale naše konference. Po letech se tedy vracíme k mezinárodní účasti na naší bienální konferenci. Nejedná se ovšem o nějakou nahodilou účast, nýbrž o účast nejvyššího vedení Mezinárodní asociace pro vodu IWA. Rok 2017 je opravdu ve znamení úspěchů „diplomacie“ CzWA na mezinárodním poli. Nejenže se nám krátce po konferenci IWA o velkých čistírnách odpadních vod v r. 2015 podařilo získat pro ČR další konferenci IWA/IAHR na téma „urban drainage“ (Praha, 10. - 15. 9. 2017), ale Mezinárodní asociace pro vodu IWA si dokonce vybrala Prahu za sídlo jednání svých nejvyšších orgánů, tj. Rady ředitelů IWA, Strategického výboru a konečně i Valného shromáždění zástupců národních členů IWA. Toto jednání se bude konat v době naší bienální konference, tj. 20. – 23. 2017 v pražském hotelu Corinthia. Díky osobním kontaktům se podařilo dojednat, aby se stávající prezidentka IWA paní Diane d‘Arras z Francie a předchozí prezident IWA pan Helmut Kroiss aktivně zúčastnili i zahajovací plenární sekce naší bienální konference. Témata jejich přednášek naleznete v programu konference, který je možno spolu s přihláškou stáhnout z webu konference:https://www.czwa.cz/voda2017/index.php

Přednáška paní prezidentky svědčí o rostoucím zájmu o region střední a východní Evropy jako oblasti, která bude hrát v rámci IWA stále větší roli. Zkušenosti z podmínek, ve kterých pracují vodohospodáři v tomto regionu, jsou stále zajímavější pro odborníky z jiných zemí než z tzv. klasických rozvinutých „západních zemí“. Ostatně trend rostoucího významu našeho regionu pozorujeme i v posledním vývoji v EU. Přednáška profesora Kroisse o změně energetické koncepce velké vídeňské čistírny bude zajímavá nejen pro čistírníky, ale i pro experty, tvořící koncepce kalového hospodářství do budoucna s ohledem na probíhající změny legislativy v této oblasti. Program našeho společenského večera dále obohatí účast členů Rady ředitelů IWA a Strategického výboru IWA, kteří za námi přijedou z hotelu Corinthia. Tím získají účastnící z ČR možnost setkat se s předními vědci a profesionály z oboru voda, kteří tvoří tyto orgány IWA.

Chtěl bych Vás tedy v závěru požádat, pokud jste s účastí na 12. bienální konferenci CzWA dosud nepočítali, abyste přijeli do Poděbrad se nejen seznámit s nejnovějším vývojem v oboru, podiskutovat s kolegy v rámci přednáškových i posterových sekcí i speciálního diskusního bloku, ale svou účastí podpořit  snahu CzWA o co nejlepší reprezentaci naší republiky jako národního člena IWA. Čím více odborníků z ČR a SR se sejde v Poděbradech, tím lepší bude mít pak CzWA pozici pro získávání dalších informací, kontaktů a akcí IWA do ČR.  

 

Prof. Ing. Jiří Wanner, DrSc.
předseda programového výboru konference
člen výboru CzWA