Výstava soch z recyklovaného odpadu

22.01.2018 10:02

Důležitost ochrany životního prostředí a ekologicky uvědomělého životního stylu. To je téma, které reflektuje prostřednictvím současného umění iniciativa Hybridart, jež chce vystavit své sochy na prostranství před bruselskou budovou Evropského parlamentu.

K tomu, aby mohla iniciativa Hybridart v předpokládaném termínu od 19. do 26. března 2018 na prostranství Esplanade Solidarność 1980 vystavit svá díla, musí organizátoři získat 25 podpisů poslanců Evropského parlamentu z minimálně sedmi členských států Evropské unie. Svůj podpis se rozhodl připojit také místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička, kterého zaujaly především záležitosti, na které chtějí umělci prostřednictvím svých děl upozornit.

Sochy vytvořené mezinárodním týmem studentů jsou totiž kompletně z recyklovaného odpadu. Během druhého ročníku uměleckého Hybrid Art Campu v Maďarsku vytvořili jeho účastníci dvě velké sochy koních hlav v nadživotní velikosti. Ty byly vyrobeny z 4000 recyklovaných hliníkových nápojových plechovek. Tým umělců tvořili studenti z Visegrádského prostoru a z univerzit Spojených arabských emirátů. Během prvního ročníku, který se uskutečnil o rok dříve, pak vznikla čtyřmetrová socha dinosaura vytvořená ze čtyř tisíc plastových lahví.

“Přejeme si zdůraznit a komunikovat téma ekologicky uvědomělého životního stylu skrze současné umění a texty. Projekt má podporovat ekologicky uvědomělou spotřebu a udržitelnost,” vysvětlují zástupci z managementu iniciativy Hybridart. Mezinárodní tým umělců si přeje veřejnosti rovněž přiblížit představu tzv. antropénu, pojmu, jenž označuje období, kdy lidstvo svou činností globálně ovlivňuje zemský ekosystém.