Ze zahraničí: Tuky v odpadních vodách

04.01.2018 08:10

Jako každý rok i v roce 2017 vodárenské společnosti informovaly zákazníky především před obdobím vánočních svátků o negativních důsledcích, které jsou způsobeny zejména vyléváním tuků do kanalizace v zimním období. Jako příklad lze uvést vyjádření Pražských vodovodů a kanalizací, a.s. dostupné zde. Akumulace a následné ztuhnutí tuků v kanalizaci způsobuje závažné provozní problémy, a to buď již přímo v kanalizačních přípojkách, nebo i v kanalizačních objektech či čistírnách odpadních vod.

Z těchto důvodů je pro domácnosti doporučováno použití plastových uzavíratelných lahví na tuky a jejich likvidace do speciálních kontejnerů umístěných v ulicích nebo do sběrných dvorů. Je ale nutné konstatovat, že sběr a odvoz těchto druhů odpadů není zatím v České republice příliš rozšířen. Pro stravovací zařízení a potravinářské podniky ovšem vodárny, i specializované společnosti trvale zajišťují službu odvozu odpadních vod a odpadů, kdy se návazně využívají např. pro anaerobní proces na čistírnách odpadních vod.

V této souvislosti je vhodné upozornit na nedávnou reportáž The Guardian z londýnské kanalizace pod názvem Tukový ledovec blokuje kanalizaci v Londýně (k dispozici zde), o kterém referovala i česká média (například zde). Pracovníci vodáren museli v návaznosti na provedený kamerový průzkum odstraňovat téměř tři týdny obří ucpávku o délce přes 250 metrů a hmotnosti přes 130 tun! Ve skutečnosti ovšem ucpávka neobsahovala pouze tuky, ale také velký podíl jednorázových plenek, utěrek a ostatních materiálů, které je dle platných kanalizačních řádů zakázáno splachovat do kanalizace. Právě tyto materiály zvyšují návazné riziko akumulace tukových materiálů a vznik problémů, a navíc nejsou na čistírnách odpadních vod biologicky rozložitelné. V této souvislosti tak SOVAK ČR znovu připomíná své stanovisko Toalety nejsou odpadkové koše!, které je k dispozici zde

 

 

Zdroj: SOVAK ČR

Autor: Ing. Ondřej Beneš