Novinky

09.06.2015 07:59

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) již dříve veřejnost informovala o velmi sporném právním stanovisku MŽP ve věci změny integrovaných povolení a jejich vztahu k novelizacím složkových zákonů. Ministerstvo životního prostředí vydalo v návaznosti na dotazy z praxe stanovisko k věci účinnosti změn zákona o odpadech týkajících se technického zabezpečení skládek po novele č. 229/2014 Sb.

Základní otázkou bylo, zda jsou změny účinné automaticky ihned po novelizaci složkového zákona, nebo po nutné aktualizaci doposud platného IPPC rozhodnutí, které tyto podmínky specifikuje.

MŽP je v předmětném stanovisku toho názoru, že změny jsou pro provozovatele platné a závazné automaticky po novelizaci složkového zákona (zákona o odpadech) i bez předchozí aktualizace předmětných podmínek v IPPC rozhodnutí. Toto stanovisko MŽP, které se nyní týká odpadů, však může být průlomovou negativní změnou v nastavení povolovacího procesu dle zákona o IPPC i pro jiné složky životního prostředí.

Věcí se zabýval i jeden z nejuznávanějších odborníků na právo životního prostředí, pan profesor a doktor práv Milan Damohorský. Ve svém stanovisku jednoznačně dovozuje, na základě právního výkladu většiny souvisejících aspektů, že MŽP ve věci skutečně nemá pravdu. Právní výklad MŽP je mylný. Další informace a předmětné stanoviska najdete na webu asociace ZDE.

08.06.2015 17:16

Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes předložil Vládě ČR konečnou podobu Operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Ten schválila 30. dubna 2015 Evropská komise. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) proto mohlo již vyhlásit tzv. avíza výzev (viz níže) pro podávání žádostí o dotace, a to v celkovém objemu téměř 8 miliard Kč. Pro žadatele je na celé programovací období nového OPŽP připraveno přes 2,6 miliardy eur (72 mld. Kč). Vláda dále dnes schválila novelu nařízení vlády, kterým se mění výše poplatku za přírodní minerální vodu odebíranou ze zdroje přírodní minerální vody.

Podle informací MŽP se dne 16. června uskuteční 1. řádné zasedání Monitorovacího výboru Operačního programu Životní prostředí 2014–2020, na kterém jeho členové by měli schválit podklady pro vyhlášení prvních výzev. Ostré výzvy MŽP plánuje vyhlásit ihned po tomto jednání. Příjem projektových žádostí je plánován na 14. srpna 2015.

„Operační program Životní prostředí pro nové programové období 2014–2020 v gesci MŽP se stal hned druhým programem, který k čerpání schválila Evropská komise. Považuji to za obrovský úspěch, stejně jako zachráněných 13 miliard korun, které jsme nemuseli v loňském roce vracet do Bruselu díky nastavení krizového managementu a zrychlení celé administrace v končícím OPŽP 2007–2013. Chci zdůraznit, že pokračujeme v nastaveném rychlém tempu a důkazem toho je i to, že MŽP již 24. dubna vyhlásilo tzv. avíza výzev nového programového období na ekologické projekty v celkovém objemu téměř 8 miliard Kč. Náš program je tedy, co se týče připravenosti pro žadatele, na špici všech operačních programů. Momentálně už běží přípravy na jednání Monitorovacího výboru OPŽP, které proběhne v červnu, tak abychom ostré výzvy mohli vyhlásit ihned po tomto jednání a příjem žádostí spustit už od 14. srpna tohoto roku,“ komentuje ministr Brabec.

Operační program Životní prostředí 2014–2020 navazuje na končící OPŽP 2007–2013 a je multifondovým operačním programem, tedy zahrnuje intervence pro finanční podporu z Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a z Fondu soudržnosti (FS). V novém programovém období lze získat finanční podporu v některé z následujících oblastí:

  • Prioritní osa 1: Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní,
  • Prioritní osa 2: Zlepšování kvality ovzduší v lidských sídlech
  • Prioritní osa 3: Odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika
  • Prioritní osa 4: Ochrana a péče o přírodu a krajinu
  • Prioritní osa 5: Energetické úspory
  • Prioritní osa 6: Technická pomoc

 

Mezi očekávané přínosy nového OPŽP 2014–2020 Evropská komise konkrétně uvedla nové napojení 60 000 obyvatel na vylepšené čističky odpadních vod a lepší zásobení vodou pro dalších 150 000 lidí. Asi 80 000 českých občanů bude mít dle zprávy EK prospěch z nových protipovodňových opatření. Program pomůže zvýšit české kapacity pro recyklaci odpadů o 700 000 tun, podpoří 1 600 opatření na podporu živočišných a rostlinných druhů a jejich stanovišť. Napomoci má také každoročnímu snížení emisí skleníkových plynů o 620 000 tun oxidu uhličitého (CO2) a snížení spotřeby energie ve veřejných budovách o 2 000 000 gigajoulů (GJ).

Oproti svému předchůdci předkládaný OPŽP 2014–2020 snižuje nadměrnou administrativu pro žadatele a příjemce při čerpání finančních prostředků, a to např. snížením nákladů a menší časovou náročností celého procesu od podání žádosti o podporu po proplacení podpory. Změn doznalo i názvosloví. Důvodem je sjednocení terminologie v rámci všech operačních programů schválených pro období 2014–2020.

 

Semináře k novému OPŽP

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR pořádají odborný seminář Operační program Životní prostředí v letech 2014–2020, který se uskuteční v termínech: 18. června 2015 – Praha, 22. června 2015 – Brno a 25. června 2015 – Ostrava. Vstup na seminář je zdarma po registraci na e-mail: konference@unni.cz, v případě volného místa vám bude zasláno potvrzení registrace. Pozvánka ZDE.

 

Poplatek za odběr přírodní minerální vody

Vláda dále dnes schválila novelu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 385/2001 Sb., kterým se stanoví jednotková výše poplatku za přírodní minerální vodu odebíranou ze zdroje přírodní minerální vody. Novelu předložilo ministerstvo zdravotnictví. Návrh spočívá v navýšení ceny za celkové povolené množství odebíraných přírodních minerálních vod, jež je uvedeno v povolení Ministerstva zdravotnictví k využívání těchto vod dle lázeňského zákona, a to z 3 Kč za m3 na 6 Kč za m3. Cílem navrhované právní úpravy je dosažení adekvátní výše poplatku za odběr přírodních minerálních vod a mírného zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Novela nařízení má být účinná 1. července 2015.

 

Souvisejícíc články:

Aktuální stav vyhlášení oficiálních výzev v novém OPŽP - více ZDE (28.5.2015)

NOVÝ OPŽP: Stáhněte si aktuální Pravidla pro žadatele a příjemce podpory (15.5.2015)

První avízo výzev z NOVÉHO OPŽP vyhlášeno! (24.4.2015)

 

 

 

08.06.2015 12:14

Téměř v centru Liberce roste přírodní EKOPark o rozloze 10.000m2 zaměřený na ekologii, sport a aktivní odpočinek. V parku bude realizován i projekt „Treehouses“ neboli domečky na stromě pro pozorování života v parku i s možností přespaní.

Ekopark by svým návštěvníkům měl nabídnout sportovní a relaxační prvky určené pro ekopobyt v přírodě. „U nás v Ekoparku si každý najde své místo. Máme v plánu piknikové paloučky, zóny pro grilování a aktivní relaxaci“ sdělil Šťastný, který je jednatelem firmy SunGarden.cz, zabývající se již 16 let zahradní architekturou. Mimo zmiňované plány, bychom měli v parku nalézt i místa pro pozorování a naslouchání zvukům přírody, naučné přírodovědné stezky pro děti. „Chceme dětem ukázat, jak vypadá hmyzí život, proto pro ně připravujeme interaktivní hmyzí hotely a čmelíny“ doplňuje Šťastný.

Pro sportovní účely budou v parku k dispozici crossfitové aktivity jako např. venkovní posilovna pro procvičení celého těla, malý lanový překážkový park pro děti ve výšce 0,5m. Ekopark nabídne možnost pořádat přednášky, workshopy, letní promítání, víkendové akce, příměstské tábory, volnočasové aktivity, tvůrčí, výtvarné, sportovní a vzdělávací kurzy v přírodě.

 

„Hodláme vytáhnout rodiny s dětmi z nákupních center, kde tráví víkendy, do přírody, k nám do EKOParku“ říká Stanislav Šťastný, pro kterého je EKOPark splněným klukovským snem.

 

Pro podporu finanční nezávislosti všech ekologických projektů, bude v parku realizován projekt „Treehouses“, který, až na pár malých výjimek, nemá v České republice obdoby. Treehouses neboli domečky na stromě jsou vyhlídkovou rozhlednou určenou pro pozorování života v parku, pro dobrodruhy i s možností přespaní ve volné přírodě.

 

Domečky jsou naprosto ekologické a chrání přírodu. Konstrukce nijak nezasahují do stromů a jsou navrženy tak, aby jim neškodily a stromy mohly pokračovat ve svém růstu. Jedním z cílů tohoto projektu je ukázat návštěvníkům, jak funguje ekosystém v korunách stromů, kam by se jinak nedostali.

Domečky jsou navrženy tak, že nepotřebují elektrickou nebo vodovodní přípojku. Sociální zařízení (je-li součástí) je zcela ekologické. Toalety jsou suché a zásypovým materiálem jsou piliny.

"Z části výtěžku EKOParku budeme podporovat souběžně vznikající vlastní charitativní projekt Světlo pro život, který finančně podpoří jak regionální, tak celostátní nadační fondy, neziskové a charitativní organizace z oblasti životního prostředí, ekologie, zdravotnictví a kultury“ prohlásil Šťastný.

08.06.2015 10:39

Na zřízení dílčí pracovní skupiny, která by měla hledat možnosti, jak snížit administrativní i finanční zátěž pro malé výrobce z obnovitelných zdrojů, se dohodli zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a České fotovoltaické asociace (ČFA). Informovala o tom předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„Po novele energetického zákona a zákona o obnovitelných zdrojích energie došlo k situaci, kdy na jedné straně majitelé solárních elektráren do 10 kW nemusejí mít licenci a tím se jim snižuje administrativní zátěž a zmenšují se překážky v instalaci těchto zařízení, ale na straně druhé musejí nově platit daň z elektřiny i za energii vyrobenou pro vlastní spotřebu, což rozhodně rozvoji obnovitelných zdrojů nepomáhá. O spolupráci jsme se bavili i v souvislosti s přípravou nové tarifní struktury od roku 2017,“ uvedla Alena Vitásková.

Zástupci ČFA pokračování spolupráce přivítali. „Dlouhodobě se shodujeme v tom, že je potřeba najít takové modely podpory majitelů malých solárních výroben, které nebudou mít dopad do cen a které nebudou vázány na přímou finanční podporu. Doufáme, že spolupráce bude stejně úspěšná jako při prosazování možnosti vyrábět na střeše elektřinu ze slunce bez nutnosti mít licenci, a tímto krokem vytvoříme spravedlivější podmínky k naplňování dílčích cílů aktualizace Státní energetické koncepce“ uvedl výkonný ředitel ČFA Petr Maule.

 

Související legislativa:

Novela energetického zákona vychází ve sbírce (3.6.2015)

 

08.06.2015 07:40

Havárie vodovodního potrubí v pražských Dejvicích, největší po listopadu 1989, mění vodohospodářský byznys. Představitelé některých měst a obcí se obávají, aby se jim podobná nehoda s otrávením pitné vody také nestala. Reakce starostů jsou trojí. Někde chtějí prozatím jen kamerami zkontrolovat zastaralé potrubí, někde zvažují vyšší investice a jinde se chtějí rozejít se soukromými provozovateli. Více ZDE

 

Havárie v Dejvicích je rána pro reputaci vody, říká šéf pražských vodáren Mrkos

Dejvická havárie vodovodního potrubí má nečekaně mnoho dopadů. Kromě odškodňování lidí v Praze 6 nebo očkování dětí proti žloutence mění i vodohospodářský byznys. Představitelé některých měst se podobné kalamity také obávají a slibují vyšší investice do zastaralé sítě. Což je správně, říká generální ředitel Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Petr Mrkos. Jen to bude znamenat zvýšení ceny vody. Rozhovor ZDE

 

 

Zdroj: iHNED.cz

07.06.2015 12:07

POZVÁNKA: 9.6. Senát Senátní Výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu, a životní prostředí ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí ČR a Evropskou agenturou pro životní prostředí pořádá mezinárodní odborný seminárř na téma: „Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU“, který se uskuteční v úterý 9. června 2015 od 9.15 do 14 hodin, v Jednacím sále Valdštejnského paláce Senátu Parlamentu ČR. Seminář moderuje senátorka Jitka Seitlová, místopředsedkyně výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Program a mailový kontakt pro případnou registraci ZDE.

 

 

06.06.2015 14:58

Total, BP, Royal Dutch Shell a tři další významní evropští těžaři tento týden zaslali společný dopis do OSN, v němž žádají o přijetí opatření, jež by vytlačila výš náklady spalování uhlí. Půl roku před klíčovým klimatickým summitem v Paříži, na němž se bude jednat o snižování emisí oxidu uhličitého, se snaží propagovat plyn jako méně škodlivou fosilní alternativu pro elektrárenství a vytápění domácností. Zástupci uhelného průmyslu svou komoditu brání. Poukazují na to, že i zemní plyn je zdrojem emisí a že s pomocí pokročilých technologií lze objem CO2 vypouštěných uhelnými elektrárnami podstatně zredukovat. Hlavním trumfem uhlí zůstává jeho nízká cena a všeobecná dostupnost, což platí i v Evropě. Více ZDE

 

Mohlo by Vás zajímat:

Když ve čtvrtek přiznala bezpečnost dobývání ropy a plynu z hornin pomocí takzvaného frakování rovněž americká vládní Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA), nezbylo odpůrcům této těžby už mnoho v ruce. Zjištění EPA nepřekvapí nikoho, kdo o těžbě z břidlicových ložisek v USA něco ví, a ukazuje na podvodnost argumentů těch politiků, kteří v některých levicově orientovaných státech USA frakování zakázali. Více ZDE

 

Zdroj: iHNED.cz, ČeskéNoviny.cz
 

05.06.2015 20:46

PŘIPOMÍNKY Účelem Akčního plánu je tak stanovit krátkodobé konkrétní úkoly pro období 2015 – 2016 k plnění cílů a opatření stanovených v Politice druhotných surovin ČR.  Politika druhotných surovin ČR je prvním dokumentem České republiky vytvářejícím strategický rámec pro efektivní využívání druhotných surovin a poskytuje základ pro postupný přechod k oběhovému hospodářství. Celkem je stanoveno 21 konkrétních úkolů. Pro jejich definování bylo využito legislativních, ekonomických i dobrovolných nástrojů. Termín pro připomínky je stanoven na 23. červa 2015. Více ZDE

 

05.06.2015 19:22

Dne 20. května 2015, jedna polská a dvě dánské technologie získaly na evropském ekoinovačním fóru v Barceloně uznání za to, že jako první dokončily proces ověřování svých inovativních technologií. Česká republika drží krok a ověření první technologie spěje do finále.

Ověřování environmentálních technologií (EU ETV), které řídí Evropská komise, nabízí nezávislou metodiku hodnocení výkonnosti nových technologií majících pozitivní vliv na životní prostředí. Vstupem do programu získávají malé a střední podniky příležitost předvést svoji technologii a prostřednictvím nezávislého posouzení její výkonnosti se zapsat do databáze průlomových technologií.

EU ETV je tak garantem nezávislých a důvěryhodných informací o nových environmentálních technologiích. Výstupem procesu Ověřenování je potvrzený výrok o výkonnosti technologie prezentován ve formě Prohlášení o ověření. Prohlášení o ověření pomáhá navázat důvěryhodný obchodní vztah s potencionálním zákazníkem nebo investorem, a se stává se hlavním marketingovým nástrojem napomáhajícím uplatnění inovovaného řešení na světových trzích.

V současnosti započal ověřovací proces u 44 technologií, z nichž 3 byly již úspěšně ověřeny. Společnostmi, které obdržely prohlášení o ověření, jsou polský ASKET pro jeho briketovací lis, dánské společnost JS TRADING pro technologii výroby substrátu pro pěstování hub z digestátu z bioplynové stanice a MOSBAEK CEV, také z Dánska, za návrh regulátoru průtoku dešťové vody.

Slavnostní ceremoniál se konal během 18. Evropského fóra o ekoinovacích, které se konalo ve dnech 20. a 21. května v Barceloně. Diskuse Fóra se zaměřila na to, jak posílit konkurenceschopnost a inovace prostřednictvím ekoznaček a informačních schémat.

V České republice se ověřováním inovativních technologií zabývá České ekologické manažerské centrum a ověření první české technologie, kterou je aerobní fermentor EWA, verze 2014 společnosti AGRO-EKO, s. r. o., již spěje do finále. Minulý rok v červnu vydala Evropská komise Rozhodnutí o poskytnutí dotace na realizaci podpůrných aktivit včetně 50% podpory pro prvních devět ověření. Další podrobnosti najdete na stánkách inspekčního orgánu CEMC ETVCZ ZDE.

 

Dokument ke stažení:

Prezentace z 18. Evropského fóra o ekoinovacích

05.06.2015 19:01

V Úřední věstník Evropské unie (L139, 5.6.2015) bylo dnes zveřejněno prováděcí nařízení Komise, kterým se mění nařízení o poplatcích a platbách Evropské agentuře pro chemické látky podle nařízení REACH. Poplatky a platby stanovené se ročně revidují s ohledem na míru inflace měřenou podle Evropského indexu spotřebitelských cen zveřejněného Eurostatem (+ 1,5 %). Nařízení se nebude vztahovat na platná předložení, která ke dni vstupu tohoto nařízení v platnost nebyla vyřízena. Nařízení vstupuje v platnost dvacátým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie.

 

Dokument ke stažení:

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2015/864 ze dne 4. června 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 340/2008 o poplatcích a platbách Evropské agentuře pro chemické látky podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH)

 

 

05.06.2015 18:38

AVÍZO Ceny elektřiny klesají. Projeví se to na rodinných účtech? Pozvání do druhé části pořadu Otázek Václava Moravce přijala ředitelka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. Témata: legislativní postavení předsednictva ERÚ, zásah PČR v ERÚ, schválené znění novely energetického zákona, odnímání licencí na provoz FVE. Host první části pořadu bude guvernér ČNB Miroslav Singer.

05.06.2015 18:30

Evropská komise dnes schválila Integrovaný regionální operační program, který přinese do České republiky v příštích letech investice ve výši přibližně 4,64 mld. EUR pro nové programové období 2014–2020. Jedná se o sedmý schválený program v pořadí. Projektové žádosti bude možné podávat od druhé poloviny roku 2015 s postupně vyhlašovanými výzvami. Program bude řízen Ministerstvem pro místní rozvoj.

Hlavním cílem Integrovaného regionálního operačního programu je podpora regionální konkurenceschopnosti, vyváženého rozvoje území České republiky a zlepšení kvality života obyvatel. Potřeba směřovat podporu do oslabených regionů je umocňována trendem posledních let, kdy životní úroveň a ekonomický rozvoj v některých částech České republiky i vlivem nedávné ekonomické krize stagnovaly či dokonce klesaly.

Integrovaný regionální operační program je rozdělený do čtyř hlavních oblastí. Zahrnuje široké spektrum aktivit: dopravní infrastrukturu a obslužnost, sociální problematiku, zdravotnictví, vzdělávání, kulturu, e-government, energetické úspory v oblasti bydlení, územní dokumentaci obcí a další. Je financovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Mezi priority, které budou podpořeny z IROPu, patří:

  • 729 km rekonstruovaných nebo modernizovaných silnic,
  • 225 km nově vybudovaných cyklostezek a cyklotras,
  • 1 341 podpořených vzdělávacích zařízení,
  • 5000 sociálních bytů
  • 383 podpořených sociálních podniků
  • 43 revitalizovaných památkových objektů
  • 83 modernizovaných pracovišť zdravotní péče

 

05.06.2015 18:24

VÚV TGM

DOPORUČUJEME Ke Světovému dni životního prostředí pořádá VUV TGM v sobotu 6. června od 10:00 do 14:00 hodin „Den otevřených dveří Výzkumného ústavu vodohospodářského T. G. Masaryka, v.v.i.“ Každou celou hodinu začne prohlídka odborných pracovišť. Na vlastní oči tak bude možné vidět: hydraulické modely plavebního stupně Děčín či vodního díla Hněvkovice, Českou kalibrační stanici vodoměrných vrtulí, laboratoře VÚV TGM (stanovení množství nelegálních drog, radioekologie, domovní ČOV), pracoviště odboru aplikované ekologie (mj. živé ryby, úhoři).

Městskou hromadnou dopravou se na VUV TGM dostnete autobusem č. 107 nebo 147 od stanice metra Dejvická (zastávka Hydrologický ústav) nebo přívozem lodí P2 z Podhoří do zastávky V Podbabě a 5 až 10 minut chůze proti proudu řeky Vltavy.

 

Den otevřených dveří VÚV TGM návštěvníkům nabídne:

– prohlídku hydraulického modelu plavebního stupně Děčín

Ve velké hydraulické laboratoři lze vidět fyzikální model navrhovaného plavebního stupně Děčín v měřítku 1:70. Na tomto modelu se prováděla řada výzkumů, např. optimalizace funkčních objektů, výzkum biokoridoru nebo zimního režimu plavebního stupně.

– prohlídku České kalibrační stanice vodoměrných vrtulí

Velký pokusný žlab byl vybudován již v roce 1930. Napájí se vodou z plavebního kanálu Trojského jezu a měří 252,5 m.

– prohlídku Laboratoří VÚV TGM

V laboratořích se například provádí stanovení množství nelegálních drog, radioekologie, kontrola vlivu Jaderné elektrárny Temelín a Jaderné elektrárny Dukovany na hydrosféru, optimalizace provozu a zvýšení účinnosti čištění odpadních vod z malých obcí.

– návštěvu pracoviště odboru aplikované ekologie s živými úhoři

Zítra je připraven i speciální program pro děti. Na malé i velké návštěvníky čekají soutěže o deštníky, pláštěnky nebo čelové svítilny.

 

Soubory ke stažení:

pozvánka na Den otevřených dveří VUV T. G. Masaryka, v.v.i. (0,3 MB)

05.06.2015 18:17

Cenu Josefa Vavrouška, která se už od roku 1997 za konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj, včera převzal profesor Josef Fanta, zakladatel Krkonošského národního parku a iniciátor záchrany krkonošských lesů po imisní kalamitě z 80. let minulého století.

Josef Fanta byl jako mladý třicátník pověřen v roce 1962 úkolem připravit zřízení národního parku v Krkonoších, jak s tím počítal tehdejší Územní plán rajonu Krkonoš. Josef Fanta tehdy během roku jen s malým týmem spolupracovníků opravdu vše připravil tak, že mohl být 17. Května 1963 Krkonošský národní park opravdu oficiálně založen. Fanta se stal tehdy náměstkem jeho prvního ředitele Miroslava Klapky, se zodpovědností za výzkum a ochranu přírody. Založil a stal se prvním šéfeditorem odborného periodika Opera Corcontica (Krkonošské práce), který vychází a slouží odborné veřejnosti dodnes. Na starost dostal také Krkonošské muzeum ve Vrchlabí poté, co jej roku 1967 Správa KRNAP vzala pod svá křídla. Na začátku sedmdesátých let musel z politických důvodů ze své práce odejít a následoval tak svého ředitele Miroslava Klapku. Fanta nakonec odešel i z Československa. Až do devadesátých let pak působil v Nizozemí – zpočátku na Univerzitě v Amsterdamu, převážně však poté na Univerzitě ve Wageningen. Po revoluci působil rovněž jako profesor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Cenu Josefa Vavrouška uděluje každoročně Nadace Partnerství. Smyslem Ceny je ocenit konkrétní činy pro zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj. Josef Vavroušek byl jako federální ministr životního prostředí jedním z hlavních představitelů konceptu trvale udržitelného života nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy.

Záznamy: 8681 - 8694 ze 11634
<< 619 | 620 | 621 | 622 | 623 >>

Partneři portálu:

 

WASTE

FORUM

https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002839-c5b7cc6b1e/VYSTAVBA_1.jpg
Vodní hospodářství https://biom.cz/img/biom-ikona.gif
https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200000917-3edaa3fd4d/esipa.jpg https://d79692b041.clvaw-cdnwnd.com/3de2fa855debd16a4880c1fa3c31e1d4/200002466-86159870f6/ikonka.jpg

 

Provozovatel webu: České ekologické manažerské centrum (CEMC) je sdružením českých podniků a podnikatelů. Bylo založeno v roce 1992 pro šíření znalostí o environmentálním managementu v českém průmyslu. Posláním CEMC je podílet se na snižování nebezpečí z průmyslové a jiných činností pro životní prostředí a zároveň přispívat ke zvyšování efektivity podnikání. Další informace ZDE.

 

Inzerce na webu - podrobné informace ZDE

 

 


ODPADOVÉ FÓRUM

Aktuální číslo: Staré ekologické zátěže

 

Membránové technologie ve službách udržitelnosti
Redakce OF

Stabilizace: rychlá a efektivní úprava geomechanických vlastností zemin systémem ALLU
Ivo Cerný

Odstraňování starých ekologických záteží stálo už pres 66 miliard korun. Trvá více než 30 let a stále není hotovo
Hana Kadecková

Jak ochránit investice pred skrytými environmentálními riziky?
Tereza Voláková a Luboš Maršálek

Návrh směrnice o monitorování a odolnosti půdy a problém terminologie sanačních technik
Zdenek Suchánek

Revoluce v masném prumyslu
Redakce OF

Seminář o zálohování: klíčové informace a nové perspektivy
Petr Novotný

Jednotné environmentální stanovisko a změny zákonu na úseku životního prostředí
Jitka Jelínková a Miloš Tuhácek

Jak udržitelnost mení naše podnikání a společnost?
Redakce OF

Trendy zmen podmínek pro strategické rízení udržitelného materiálového hospodářství ČR
Bohumil Beneš

Kroky udržitelného stavebnictví
Jirí Nouza

Jak elektromobily pomohou k rešení klimatické krize
František Vörös

Sanace ohnisek kontaminace v bývalém areálu TDV Duchcov
Radek Cervinka, Ondrej Lhotský, Ondrej Urban a Jakub Kubálek

Likvidace Li-Ion baterií: co byste meli vědět a nejcastejší otázky a odpovedi
Redakce OF

ECCOTARP: specialista na záchyt unikajících nebezpečných látek
Veronika Karbanová

Bývalý distribucní sklad PHM v Novém Bohumíne: komplexní sanace a biodegradace
Jirí Kamas, Miroslav Minarík a Antonín Stríbrný

Dekontaminace průmyslového areálu a jeho proměna v moderní městské centrum
Vojtech Dvorák, Jakub Barvír a Petr Lacina

Mapování antropogenní kontaminace sedimentu přehradních nádrží v povodí Váhu
Martin Žídek

První výzkum kontaminace sedimentu z Kachovské nádrže provedl ukrajinsko-český tým
Marcela Cernochová a Jindrich Petrlík

 

 

PŘEDPLATNÉ / INZERCE / VÍCE O ČASOPISU

 


REKLAMA

 

 

KALENDÁŘ AKCÍ

 

  ZAŘADIT AKCI  
Květen    
13.5. Webinář: Praktický kurz odpadové legislativy pro původce a oprávněné osoby
14.5. Průmyslové odpadní vody a kaly: inovativní technologie a řešení | Cyrkl webinář
15.-17.5. SANAČNÍ TECHNOLOGIE XXVI
16.5. iKURZ: Jak provozovat sběrný dvůr a nebýt v rozporu s legislativou
21.5. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
22.5.
22.-23.5. Chemická legislativa pro průmysl a obchod
23.5. Odpady v podnikové ekologii
28.5. iKURZ: Nová pravidla pro nakládání s odpady ze zdravotnictví
28.5. Aktuální témata lesního hospodářství
29.5. Povinnosti v podnikové ekologii v praxi
Opakování: 30.5.
30.5.    Novela vodního zákona v souvislosti s novým stavebním zákonem
Červen    
3.-4.6. 28. ročník odborné konference
MĚŘENÍ EMISÍ A OCHRANA OVZDUŠÍ
3.-6.6. Konference Pitná voda 2024
4.6. iKURZ: modul PIO / ZPO v IS ENVITA ve vazbě na požadavky legislativy
5.6. Práce s modulem OLPNO, ILNO a evidence odpadů v IS ENVITA
11.6. iKURZ: Soustřeďování komunálního odpadu a jeho tříděných složek ve firmě ve vazbě na požadavky zákona o odpadech pro implementaci do praxe
14.6. iKURZ: Mobilní zařízení pro sběr versus obchodník rozdíly, výhody a povinnosti podle nové legislativy
18.6. Práce s IS ENVITA na PC - pokročilé funkce programu
Opakování:
19.6., 20.6.
25.6. iKURZ: Biologicky rozložitelné odpady, vč. kalů a specifické nakládání s nimi
27.6. Evropské obalové symposium
Září    
3.9. iKURZ: práce s modulem OLPNO v IS ENVITA i z pohledu legislativních povinností
5.9. iKURZ: Nakládání s asfalty – nová vyhláška dle zákona č. 541/2020 Sb., o odpadech
12.9. iKURZ: modul ILNO v IS ENVITA v legislativních souvislostech
19.9. Práce s IS ENVITA SKLAD A OBCHOD na PC
26.9. iKURZ: Recyklace a nakládání se stavebními odpady v roce 2024 včetně novelizace vyhlášky č. 273/2021 Sb. vyhláškou č. 445/2022 Sb.
Srpen    
     
Říjen    
1.10. iKURZ: Jak nakládat s kovovým odpadem v roce 2024 v souladu s požadavky legislativy
3.10. WEBINÁŘ: Jak v IS ENVITA v modulu EKO – KOM vytvořit čtvrtletní výkaz o celkovém množství a druzích komunálního odpadu vytříděných a odstraněných v obcích
8.10. iKURZ: ekolog a BOZP a jejich součinnost při plnění požadavků legislativy ochrany životního prostředí
8. 10.  Aktuální témata lesního hospodářství
10. 10. iKURZ: Nakládání s odpady z pohledu obce od 1. 1. 2025